Indyjski butter chicken

Butter chicken to jedno z najbardziej popularnych dań indyjskich. Delikatnym kawałkom kurczaka nie sposób się oprzeć, są bardzo aromatyczne i soczyste.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

Butter chicken sos

  1. Pierś z kurczaka dokładnie opłukać i obsuszyć, następnie pokroić na kawałki (3 lub 4 części z jednego fileta), obsypać tandori masala i solą himalajską, odstawić na chwilę.
  2. Do naczynia miksującego dodać ćwiartki cebuli, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Zgarnąć kopystką cebulę na dno naczynia.
  3. Dodać masło klarowane i dusić 10 min/120°C/obr. 0.5, bez wieczka.
  4. Do naczynia miksującego, dodać czosnek, imbir oraz pokrojone w ćwiartki pomidory, dusić 15 min/98°C/obr. 1.
  5. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, smażyć kurczaka, tak aby lekko się zarumienił z każdej strony. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, później będzie jeszcze pieczony w piekarniku razem z sosem. * W TM6 można wykorzystać funkcję wysokie temperatury, jest ona tylko dostępna z poziomu przepisu z platformy Cookidoo.
  6. Rozgrzać piekarnik do 120°C.
  7. Do kielicha z duszonymi pomidorami dodać: orzechy nerkowca, ocet balsamiczny, sól himalajską, miód i tandori masala, zmiksować na krem 1 min/obr. 10. Skosztować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
  8. Kurczaka w naczyniu żaroodpornym zalać sosem i piec około 30 min w temperaturze 120°C.
  9. Podawać z gotowanym ryżem i świeżą kolendrą.

Ryż

  1. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 35-45 min/100°C/obr. 4.

Wskazówki

Zanim zaczniesz gotować indyjski butter chicken, sprawdź, które produkty potrzebujesz. Warto kupić przyprawę tandori masala w miejscach, gdzie przyprawy sprzedawane są nawagę. Często sprowadzane są bezpośrednio z Indii, a to sprawi, że twoje domowe danie przygotowane w Thermomix nabierze innego wymiaru, niż gdybyś użył normalnych sklepowych przypraw produkowanych na skale przemysłowe.

  • Wszystkie te przyprawy można kupić już jako gotową przyprawę – tandori masala, ale można ją również przygotować samemu w Thermomix. Miksując razem poszczególne przyprawy  (kminek, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, kurkuma, chili).
  • Jeśli nie macie nerkowców, można je zastąpić migdałami lub orzechami makadamia.
  • W okresie zimowym kiedy nie ma dostępu do świeżych dobrych pomidorów, można użyć pasaty pomidorowej. Jest ona kwaśniejsze niż świeże pomidory więc należy wtedy pominąć ocet balsamiczny w przepisie i można skrócić trochę czas gotowania.

Gotowanie ryżu – jeśli posiadacie Thermomix Friend, można ugotować ryż w koszyczku na parze 35-55 min/Varoma/obr.1. Przy urządzeniu Thermomix TM6, można skorzystać z funkcji gotowanie ryżu.

Kurczak maślany to przepis na wspaniałą, orientalną kuchnię. Indyjska kuchnia zyskuje coraz większe grono fanów – dlatego warto uczyć się jej smaków. Kiedyś była szeroko rozpowszechniona w Japonii, Chinach i Indiach, a teraz możemy ją spotkać na każdym kroku.

Przepis godny polecenia i przetestowania w grupie znajomych.

Indyjski butter chicken 

Indyjski butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań indyjskich. Jest delikatny, aromatyczny i soczysty. Dodajemy przyprawy jak kumin, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, kurkuma i chili – to dzięki tym przyprawom to danie ma taką głębię smaku i pobudza zmysły na więcej!

Indyjski kurczak maślany to jedno z najpopularniejszych dań w Indiach. Delikatnym kawałkom kurczaka nie sposób się oprzeć, są bardzo aromatyczne i soczyste. To właśnie dzięki tym wszystkim przyprawom, z którymi jest przygotowywany, danie to ma taką głębię smaku i pobudza zmysły

Jak zrobić butter chicken?

Indyjski kurczak maślany to danie o złożonych smakach. Przyprawy są kluczem do jego sukcesu. Jest łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie! Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak możesz przyrządzić indyjskiego kurczaka maślanego we własnej kuchni.

Kurczak maślany czyli butter chicen, kurczak tikka makhani, murg makhani lub makani. Wszystkie te nazwy potrawy określają tradycyjnie przygotowywane danie o bogatym kremowym sosie pomidorowym składające się dodatkowo z z marynowanego kurczaka. Pokrojone kawałki kurczaka doprawia się przyprawą garam masala.

Świeży imbir, czasem dodawany do marynat, jest obdarzony przez naturę silnymi enzymami rozkładającymi białka – działają one szybko, zmiękczając mięso w ciągu godziny.

Kawałki mięsa pozostawia się w marynacie, aby przeszły smakiem w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie smaży piecze lub grilluje i dodaje do zapieczenia w sosie pomidorowym tworzącym drugą marynatę. Danie butter chicken podaje się z ryżem oraz chlebkiem nan i dodatkiem świeżej kolendry. Świeża kolendra jest bardzo często stosowana w kuchni indyjskiej.

Garam masala

Garam masala to mieszanka wielu przypraw, która nadaje charakterystyczny smak indyjskiemu curry. Składa się ona z wielu różnych przypraw. Określenie “Garam Masala” w języku hindi pochodzi od słów garam, co oznacza “gorący” i masala, co oznacza “przyprawy”.

Garam masala jest kombinacją licznych przypraw pochodzących z Indii, które są używane w wielu rodzajach łagodnych i pikantnych dań indyjskich. Garam masala, która jest dostępna jako gotowa zmielona mieszanka przypraw, ma silny zapach i smak. Garam masala to jedna z najbardziej znanych indyjskich przypraw, która jest używana do przygotowywania wielu odmian łagodnych i pikantnych indyjskich potraw. Garam masala to popularna indyjska mieszanka przyprawowa sporządzona z przypraw pochodzących z północnych Indii. Garam masala, w połączeniu z pomidorami i cebulą, tworzy doskonałe aromatyczne i pyszne curry do mięs, bakłażanów, cukinii, szpinaku, groszku, ziemniaków i wielu innych dań kuchni indyjskiej.

Zanim zaczniesz gotować indyjski butter chicken, sprawdź, które produkty potrzebujesz. Warto kupić przyprawę tandori masala w miejscach, gdzie przyprawy sprzedawane są nawagę. Często sprowadzane są bezpośrednio z Indii, a to sprawi, że twoje domowe danie przygotowane w Thermomix nabierze innego wymiaru, niż gdybyś użył normalnych sklepowych przypraw produkowanych na skale przemysłowe.

Zmysłowa przyprawa kuchni indyjskiej jest zdecydowanie garam masalą.

Wszystkie te przyprawy można kupić już jako gotową przyprawę – tandori masala, ale można ją również przygotować samemu w Thermomix.

Kurczak maślany – butter chicken – przepis na mięso

Kurczak z masłem jest często przygotowywany z kawałków bez kości i skóry. Jeśli lubisz mięso z piersi lub udka, wybierz jedno z nich. Mięso z piersi jest bardziej podatne na wysychanie podczas gotowania, ponieważ brakuje w nim tłuszczu i kolagenu, który po podgrzaniu zamienia się w żelatynę i nawilża każdy kęs.

Ważne jest, aby mięso po pierwszym zrumienieniu było lekko surowe w środku, ponieważ będzie się dalej gotować w sosie i nabierze głębszego smaku. Uda są bogate w kolagen i tłuszcz, ale początkowo twarde, dlatego należy wydłużyć czas pieczenia w sosie.

Butter Chicken to jedno niesamowite indyjskie danie, którego musisz spróbować!

Orzechy nerkowca sekretny skład sosu pomidorowego

Bardzo często w przepisach na butter chicken kucharze dodają śmietany, jednak żaden prawdziwy Indyjski kucharz tego nie robi. Kremową konsystencję uzyskuje się poprzez zblendowanie orzechów nerkowca razem z sosem pomidorowym. Orzechy nerkowca nadają kremową konsystencję do dania, ale także przynoszą słodki orzechowy smak, który równoważy wszystkie inne przyprawy.

Nerkowce są powszechnie stosowane w kuchni indyjskiej, ponieważ dobrze komponują się z większością składników, takich jak ryż, warzywa czy dania mięsne. W tym przepisie orzechy nerkowca zapewniają gładką konsystencję, jednocześnie wnosząc słodycz do sosu, który jest doskonałym dodatkiem.

Świeże pomidory, a pasata pomidorowa do sosu

W zimie, kiedy nie można dostać świeżych pomidorów, pasata pomidorowa jest doskonałym zamiennikiem. Jest ona bardziej kwaśna niż prawdziwe pomidory, więc usuń ocet balsamiczny (1 łyżeczka) i skróć czas gotowania. Oczywiście sos na bazie pomidorów, jest naszym ulubionym do butter chicken.

Imbir, czosnek, cebula, masło klarowane, orzechy nerkowca, 2 łyżeczki garam masala (tandori masala) wraz z pomidorami tworzą idealny sos do maślanego kurczaka. Sekretnym składnikiem nadającym głębi smaku jest ocet balsamiczny, który dodaje kwasowości oraz miód słodyczy.

Indyjski kurczak maślany – butter chiceken to danie, którego po prostu nie można zignorować. Łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni indyjskiej z bogatymi i delikatnymi składnikami, takimi jak kminek, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i kurkuma. W rezultacie powstaje danie o intensywnym smaku i pobudzające wszystkie zmysły!

Odkryj pysznego maślanego kurczaka z kremowym sosem z nerkowców. Później nam podziękujesz!

Poznaj podobne przepisy

Butter chicken – jedno z najbardziej popularnych dań indyjskich. Delikatnym kawałkom kurczaka nie sposób się oprzeć, są bardzo aromatyczne i soczyste. Jeśli jesteście fanami indian cuisine mamy dla was kolejne świetne przepisy. Zapraszmy!

  • Ziemniaki superfood po indyjsku

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej