Niedoczynność tarczycy to choroba, która częściej niż mężczyzn dotyka kobiet. Wywołana jest niedoborem hormonu tyroksyny co bezpośrednio utrudnia działanie trijodotyroniny. Taka sytuacja powoduje spowolnienie procesów metabolicznych i przyczynia się do wzrostu masy ciała. Aby zachować prawidłową masę ciała oraz znacząco wypłynąć na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia należy stosować odpowiednią dietę. Warto włączyć do jadłospisu produkty, które zawierają selen, cynk, żelazo, jod, ponieważ warunkują prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Istnieją również składniki, które mogą hamować przyswajanie jodu to m. in goitrogeny. Goitrogeny w największych ilościach występują w kalafiorze, kapuście, jarmużu, brokule, brukselce, rzepie i kalarepie. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie rezygnować z tych produktów. Prawidłowa obróbka termiczna np. gotowanie w dużej ilości wody, zmniejsza zawartość niekorzystnych substancji nawet o 30%.