Tahini-Pasta sezamowa

Tahini - Pyszna pasta sezamowa do sałatek, na kanapki i do wielu potraw, w tym tabbouleh, hummusu, baba ganoush i sosu tzatziki.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, uprażyć 2 min/Varoma/obr. wsteczne 1, bez wieczka.
  2. Zmielić 30 s/obr. 9.
  3. Dodać olej sezamowy i zmiksować 30 s/obr. 6.
  4. Za pomocą kopystki zgarnąć na dno naczynia miksującego i ponownie zmiksować 30 s/ obr. 5.
  5. Przełożyć do szczelnie zamykanego szklanego słoiczka i wykorzystywać w ulubionych przepisach.

Wskazówki

Odpowiedni stopień uprażenia sezamu jest kluczowym czynnikiem w przygotowaniu idealnego tahini. Zbyt mało prażony sezam sprawi, że będzie ona mdła, natomiast zbyt dużo może być gorzka i nieapetyczna w smaku!

Sezam można również uprażyć na dobrze rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru.

W przypadku kiedy sezam wyjdzie zbyt prażony, można dodać do pasty tahini łyżeczkę syropu z agawy lub miodu.

Pasta tahini jest podstawowym składnikiem humusu czy też baba ganoush, ale wspaniale nadaję się również jako baza do dresingów do sałatek.

Pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy.

Tahini to pasta wytwarzana ze zmielonych nasion sezamu, dzięki czemu ma bogaty, orzechowy smak. Można jej używać do wielu potraw, w tym tabbouleh, hummusu, baba ganoush, sosu tzatziki, pasty serowej labneh i halvy. Tahini pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale obecnie jest szeroko stosowana w całej Afryce Północnej i Azji.

Tahini ma intensywny aromat i bogaty orzechowy smak, który jest podobny do masła orzechowego.

Twoja domowa pasta tahini

tahini pasta sezamowa Thermmix Dietomix sirt przepisy

Domowe tahini (pasta sezamowa) – jak zrobić ?

Tahini (Tahina) jest pastą otrzymywaną z mielenia nasion sezamu. Jest to po prostu masło sezamowe. Do jej przygotowania potrzebne są tylko ziarna sezamu i ewentualnie olej sezamowy. Można dodać również dowolny olej roślinny, ale sezamowy dodatkowo nadaje głęboko orzechowy smak.

Najdelikatniejsza pasta tahini powstaje ze zmielenia ziaren sezamu łuskanego. Tak zwane białe tahini, ponieważ jest jaśniejsze niż pasta z niełuskanego sezamu. Z sezamu niełuskanego powstaje pasta, która jest ciemniejsza i bardziej gorzka.

Odpowiedni stopień uprażenia nasion sezamu jest kluczowym czynnikiem w przygotowaniu idealnego tahini. Zbyt mało prażony sezam sprawi, że będzie ona mdła, natomiast zbyt duży może sprawić, że pasta tahini będzie gorzka i nieapetyczna w smaku!

ziaren sezamu łuskanego

Do czego wykorzystać pastę tahini?

Pastę tahini znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Szczególnie popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie tahini spożywa się od wieków. Najbardziej znaną potrawą z tahini jest hummus, który składa się z ciecierzycy zmieszanej z pastą tahini i doprawionej sokiem z cytryny i czosnkiem.

Pastę sezamową jest również popularnym składnikiem innych potraw, takich jak tabbouleh, baba ganoush i tzatziki. Tahini jest powszechnie stosowana do wyrobu pasty halva.

 Pasta tahini jest uniwersalną pastą, która może być stosowana zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Można dodać ją do sosów i dipów, słodkich ciast albo połączyć z łyżeczką miodu i zjeść jako szybką przekąskę.

Gotowe tahini idealnie nadaję się również do smoothie lub owsianek.

Zastosowanie pasty sezamowej tahini może z powodzeniem zastąpić masło orzechowe w przepisach szczególnie dla osób z alergią na orzechy. Gotowa pasta tahini jest również tradycyjnie używana jako smarowidło do chleba lub tostów.

Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej , koreańskiej i japońskiej.

Jak długo można przechowywać tahini i jak?

Pasta tahini może być łatwo przechowywana przez długi czas w szczelnym pojemniku. Najlepiej jest przechowywać tahini w lodówce, gdzie wytrzyma do sześciu miesięcy bez żadnych zmian wyglądu i smaku! .

Właściwości i wartości odżywcze tahini?

Tahina jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów!

Pasta sezamowa składa się w około 60% z tłuszczów i w około 20% z białek. Olej sezamowy składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, linolowego i oleinowego. Tahini zawiera również nieco węglowodanów oraz błonnik pokarmowy. Tahini jest dobrym źródłem niezbędnych aminokwasów, szczególnie metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu. Aminokwasem ograniczającym jest w niej lizyna.

Strawność białka tahini jest doskonała, z wynikiem 83 procent. Same nasiona sezamu zawierają dużo kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie białka, ale znajduje się on głównie w łupinie. Pasta tahini jest również doskonałym źródłem białka dla wegetarian i wegan. W związku z tym może być istotnym składnikiem uzupełniającym dietę wegetariańską i i wegańską w białko.

Pasta sezamowa jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego, a także gamma-tokoferolu.

Tahini zawiera substancje, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulację poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego.

ziarna sezamu

Jak zrobić tahini – pasta tahini przepis na Thermomix

 Pastę sezamową tahini bardzo łatwo można przygotować w domu, przy użyciu Thermomix. Wystarczy odpowiednio, uprażyć sezam, co ma za zadanie zintensyfikować zapach i smak ziaren sezamu. Póżniej zmielić i pasta tahini jest gotowa. Zerknijcie do naszego przepisu krok po kroku na dole.

Nasiona sezamu do pasty tahini

Pasta tahini swój pyszny smak zawdzięcza ziarnom sezamu. Istnieje kilka rodzajów ziarn: sezam łuskany, odmiana niełuskanych nasion sezamu i sezam czarny. Aby uzyskać tahini z prażonych nasion sezamu, musisz wybrać odpowiedni rodzaj nasion. Aby uzyskać jasną pastę z lekko uprażonych nasion sezamu, użyj łuskanych białych nasion.

Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu!

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej