Pesto z pietruszki w 30 sekund

Nasz przepis na pesto z pietruszki to łatwy do wykonania przepis z trzech prostych składników-natki pietruszki, ząbków czosnku i oliwy z oliwek.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ząbek czosnku, natkę pietruszki i oliwę, zmiksować 20 s/obr. 7.
  2. Doprawić solą i przelać do czystego, wyparzonego i słoiczka.

Wskazówki

To pyszne zielone pesto z natki pietruszki nadaje się doskonale jako dodatek do makaronów, kanapek, sałatek czy zapiekanek. Możesz również eksperymentować, dodając do pesto inne składniki takie jak orzechy nerkowca, orzeszki pinii., parmezan czy sok z cytryny, aby uzyskać unikalny smak dopasowany do swoich upodobań.

Nasze sprawdzone przepisy kulinarne do których warto dodać pesto pietruszkowe:

Pesto to sos, który jest wykonany z rozgniecionego czosnku, oliwy z oliwek i sera, który jest częstym daniem w kuchni włoskiej. Może być produkowany przy użyciu różnych rodzajów składników, takich jak parmezan, orzeszki piniowe, bazylia lub suszone pomidory. Pesto znane jest również jako pesto pietruszkowe, gdy zamiast bazylii lub suszonych pomidorów użyjemy pietruszki. Może być podawane z makaronem, pizzą, w zupach lub gulaszach i ma wiele korzyści zdrowotnych dla Twojego organizmu.

Pesto z pietruszki to zielone zdrowie, które dostarcza witamin A, C i K oraz folianów. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i obniżyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i niektóre zaburzenia neurologiczne.

Nasz przepis na pesto z pietruszki to łatwy do wykonania przepis z trzech prostych składników-natki pietruszki, ząbków czosnku i oliwy z oliwek. Poniższy artykuł dostarczy Ci wszystkich informacji na temat tego, jak zrobić to pyszne domowe pesto, jakie ma wartości odżywcze i w jakich przepisach można je wykorzystać oraz jak je prawidłowo przechowywać, aby jak najdłużej zachowało swoją świeżość.

Po co przepłacać, skoro można je przygotować samemu w 30 sekund i to bez żadnych chemicznych dodatków czy wzmacniaczy smaku? Pesto z natki pietruszki domowej roboty to bomba witamin, minerałów, antyoksydantów i prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy: A, C, K oraz folianów i manganu.

tradycyjne pesto z pietruszki

Najprostsze i najlepsze pesto z natki pietruszki

Nasz przepis na domowe pietruszkowe pesto bazuje na trzech składnikach: natka pietruszki, obrane ząbki czosnku ząbki i oliwa z oliwek. W bardziej tradycyjnej wersji pesto z pietruszki dodaje się parmezan i orzechy pinii. A weganie sięgają po płatki drożdżowe nieaktywne, które swoim smakiem zbliżone są do sera i robi się z nich wegański parmezan — Vermezan. Pesto z pietruszki w prostym wydaniu receptura to bomba witamin, minerałów i antyoksydantów. Nie zawiera konserwantów ani innych dodatków, które są często stosowane w preparatach przemysłowych.

Sekretem do zrobienia pysznego pesto z natki pietruszki jest również dobrej jakości oliwa z oliwek. Do zrobienia pesto pietruszkowego używamy zawsze prawdziwej oliwy z oliwek. Sięgamy jednak po oliwę o delikatnym, łagodnym trawiastym smaku, aby nie zdominowała ona smaku natki z pietruszki. Pesto z pietruszki to zielony, świeży, ziołowy sos o lekko gorzko-słodkim smaku. Dla najlepszego smaku pesto pietruszkowego wybierz oliwę z oliwek, która go uzupełni. Użycie odpowiednich składników do przygotowania domowego pesto to połowa sukcesu.

Główna różnica między domowym pesto pietruszkowym a tym, które kupisz gotowe w supermarkecie, tkwi w jego składzie: podczas gdy produkty komercyjne zwykle mają znacznie więcej soli dla dłuższego okresu przydatności do spożycia, domowe pesto pietruszkowe jest o wiele bardziej zdrowe i smaczniejsze, nie wspominając nawet o cenie.

Jak zrobić pesto tradycyjnie i w Thermomix?

Tradycyjnie według włoskiej receptury pesto przygotowuje się w moździerzu. Najpierw należy włożyć czosnek, bazylię i orzeszki pinii i ucierać na jednolitą masę. Kolejno wsypać parmezan, wlać oliwę i ucierać, aż składniki się połączą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoika, dobrze ugnieść i zalać oliwą. W Thermomix jest to o wile łatwiejsze, gdyż pracowite ucieranie wykonuje za nas Thermomix w dwóch prostych krokach. Najpierw rozdrabniamy parmezan, kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki i łączymy poprzez rozdrobnienie. Dzięki Thermomix zaoszczędzamy czas i wysiłek. O wiele łatwiej jest zmielić składniki w Thermomix, niż robić to ręcznie.

Natka pietruszki, oliwa i czosnek — wartości odżywcze w pesto

Jakie wartości odżywcze ma pesto z pietruszki? Pietruszka sama w sobie jest bardzo zdrową i smaczną zieleniną, która od dawna wykorzystywana jest jako dodatek do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pietruszka dla optymalnego zdrowia

Według badań pietruszka jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze pokarmów. Pietruszka jest zdrową zieleniną, która dostarcza witamin A, C i K oraz folianów. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i niektóre zaburzenia neurologiczne.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D i K. Pomaga przy miażdżycy, kamieniach żółciowych, zapaleniu żołądka, wrzodach i zaparciach, spowalnia procesy starzenia i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Dodatkowo wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienne, spowalniając dodatkowo procesy starzenia. Oliwa doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

Czosnek odporności Ci doda

Czosnek jest mistrzem wśród roślin leczniczych. Oprócz licznych związków obniżających ciśnienie krwi, zwalczających infekcje i hamujących rozwój bakterii, czosnek ma do zaoferowania związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, składniki śluzowe oraz witaminy (B1, B2), sole mineralne (w tym potas), a także rzadkie mikroelementy. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała naturalna apteka.

składniki na pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki to pogromca bakterii wirusów, a czosnek jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność. Dlatego polecamy stosowanie pesto pietruszkowego w walce z przeziębieniami. Jego czas przygotowania zajmie Wam zaledwie minutkę, a przez cały tydzień będziecie mogli dodawać go do wielu przepisów. Wystarczy 1 pęczek pietruszki, aby otrzymać porcję na cały tydzień. Uwielbiamy jego smak. Na naszym blogu możecie znaleźć również podobne przepisy na ciekawe kompozycje smaków pesto, linki do przepisów poniżej.

Jak i ile przechowywać domowe pesto?

Pesto z pietruszki na Thermomix można przechowywać w lodówce nawet 10 dni. Żeby pesto zachowało świeżość jak najdłużej, słoiki i pokrywki, w których będzie przechowywane, należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia lub dobrze wysuszyć przed użyciem. Kolejno napełnić je przygotowanym pesto z pietruszki, odstawić do lodówki. Opcjonalnie, jeśli istnieje potrzeba, pesto z pietruszki podzielić na mniejsze porcje i mrozić w foremce do lodu lub w woreczkach strunowych przeznaczonych do stosowania w niskich temperaturach, przechowywać w zamrażalniku przez okres do jednego miesiąca i używać w razie potrzeby.

Dlaczego pesto z pietruszki jest gorzkie?

Pesto z pietruszki czasem może być gorzkie z powodu oliwy, która dodajemy. Jednym sposobem na złagodzenie goryczy jest dodanie soku z cytryny, który ma właściwości neutralizujące gorycz. Dodaj stopniowo kilka kropel soku z cytryny do pesto i sprawdzaj smak, aby osiągnąć odpowiedni balans smakowy.

Pietruszkowe pesto zastosowanie w przepisach

Pesto z pietruszki może być wykorzystywane w wielu przepisach. Na przykład, możesz użyć go jako dodatek do dań z grilla, dodać do sosu do pizzy lub makaronu, ale także do zup, kasz czy też risotto. Tak naprawdę to miłośnicy pesto znajdą sposób, żeby dodać go do wszystkiego. Pesto z pietruszki jest pyszne w sałatkach, zupach i gulaszach na okres zimowy, kiedy świeże zioła są rzadkością. Robiąc pesto pietruszkowe w domu, zawsze masz jedzenie, które pomoże zwalczyć przeziębienia.

Oto kilka przepisów z naszego bloga, w których zamiast bazylii czy suszonych pomidorów można użyć pesto pietruszkowego.

Gotowe pesto pietruszkowe doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju potrawami z grzybów, a w szczególności z naszych leśnych bogactw tj. prawdziwków, podgrzybków, rydzy, maślaków i kurek.

Podobne przepisy na pesto

Pesto jest niezwykle wszechstronnym sosem i istnieje wiele różnych rodzajów pesto, które można wypróbować. Porównując pesto z pietruszki z innymi popularnymi rodzajami, takimi jak pesto bazyliowe czy pesto z suszonych pomidorów, można dostrzec różnice w smaku, składnikach i zastosowaniu.

Pesto ze świeżej natki pietruszki ma charakterystyczny smak ziołowy, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Natka pietruszki nadaje pesto delikatną goryczkę i intensywny aromat. Jest idealne jako dodatek do sałatek, kanapek, potraw z rybą lub kurczakiem, dodając im wyrazistości i świeżości.

Pesto bazyliowe jest jednym z najbardziej znanych i tradycyjnych rodzajów pesto. Ma intensywny smak bazylii, który jest słodki, aromatyczny i nieco ostro-pikantny. Jest doskonałe jako sos do makaronów, dodatek do zup, kanapek czy pizzy. Pesto bazyliowe tworzy klasyczną kombinację z serem parmezan i orzechami piniowymi, nadając potrawom bogactwo smaku.

Pesto z suszonych pomidorów to pesto o intensywnym smaku i aromacie pomidorów. Suszone pomidory dodają słodko-kwaśnego smaku i bogactwa do sosu. Jest idealne do dodawania do kanapek, dań z grilla, makaronów czy sałatek. Pesto z suszonych pomidorów ma wyrazisty smak, który nadaje potrawom głębię i charakter.

  • Pesto z bazylii z parmezanem
  • Pesto z suszonych pomidorów
  • Pesto grzybowe
  • Pesto z jarmużu
  • Wegańskie pesto z kolendry z orzechami
  • Pesto z buraków

W zależności od preferencji smakowych i dania, które chcemy przygotować, wybór odpowiedniego rodzaju pesto może mieć duże znaczenie. Pestem z pietruszki wzbogaci potrawy o świeżość i delikatną gorycz, pesto bazyliowe doda klasycznego smaku, a pesto z suszonych pomidorów nada wyrazistości. Warto eksperymentować i odkrywać różne rodzaje pesto, aby znaleźć ten idealny do swoich ulubionych dań.

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej