Risotto z grzybami leśnymi – borowikami

  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Grzyby suszone około 40 g namoczyć w wodzie 600 g i wykorzystać do risotto.

Proporcja ryżu brązowego do wody powinna być w okolicach  1:3

Grzyby suszone najlepiej jest namoczyć na noc, ale można również zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Wodę z namaczania grzybów wykorzystamy do risotto nada wspaniałego grzybowego smaku.

Vermezan – wegański parmezan 

Pesto z pietruszki w 30 s.

Przepis na Risotto z grzybami leśnymi : Sycący i aromatyczny jesienny obiad

Jesienne miesiące przynoszą ze sobą pewien chłód w powietrzu i liście, które zaczynają przybierać swoje piękne czerwienie, pomarańcze i żółcie. Trudno jest nie zachwycić się tym całym naturalnym pięknem, które nas otacza o tej porze roku – ale może to również utrudnić gotowanie kolacji! Dlatego dziś dzielę się z Wami moim przepisem na risotto z grzybami leśnymi. Sycące i aromatyczne danie, które rozgrzeje Was w te chłodne wieczory.

Wegańskie risotto z grzybami (prawdziwkami) to przykład bardzo smacznego i prostego dania do wykonania w Thermomix. Dla mnie jest to zawsze rarytas. Uwielbiam grzyby leśne i jestem bardzo wdzięczna mojemu tacie, że je sam dla mnie zbiera. Dzięki niemu mogę przygotować dla Was moje ulubione przepisy z prawdziwymi leśnymi grzybami.

Risotto grzybowe to jedno z moich ulubionych dań z darami lasu, tradycyjnie gotowana potrawa wymaga długiego gotowania i mieszania. W tym przypadku danie to wymaga od nas zaledwie 10 minut czasu, a resztę magi wykonuje Thermomix.

Risotto z grzybami suszonymi na Thermomix

Risotto z grzybami leśnymi na brązowym ryżu to mój zdrowy przepis na posiłek, a dzięki wykorzystaniu funkcji Thermomix z powolnym mieszaniem podczas gotowania staje się on banalnie łatwy do przygotowania. Takie przepisy lubię najbardziej, które same się robią pozostawiając mi czas na relaks lub pisanie dla Was zdrowotnych artykułów lub nowych i dietetycznych przepisów na Thermomix.

Jak gotujemy risotto z borowikami

Słowo “risotto” oznacza “ryż ugotowany w bulionie”. Pierwszym krokiem do przygotowania dania jest zrobienie bulionu. Może to być bulion warzywny, bulion drobiowy lub wołowy. W tym przepisie wykorzystujemy wodę z namaczania grzybów.

W tradycyjnych przepisach na risotto dodaje się również białego wina. Nawet jeśli nie pijesz alkoholu , nie ma znaczenia, gdyż odparowuje on podczas gotowania, a smak jest tak dobry, że szkoda byłoby pominąć tę część przepisu.

Ale to, co najbardziej kocham w risotto, to wszystkie te pyszne składniki, takie jak grzyby i ser. Jest po prostu coś wspaniałego w kremowym ryżu zmieszanym z tymi smakami – co sprawia, że nasze wegańskie grzybowe risotto jest tak wyjątkowe.

Istnieje wiele rodzajów grzybów, ale moimi ulubionymi są borowiki (prawdziwki), a następnie kurki. Oba mają ziemisty smak i nadają naszemu risotto pełny smak, który jest po prostu pysznie satysfakcjonujący.

Grzyby używane w kuchni do risotto to również pieczarki (białe pieczarki), boczniaki shiitake, a nawet trufle.

Najpopularniejszy przepis na risotto wykorzystuje cebulę, masło które pierwsze się podsmaża. Następnie dodaje ryż i smaży przez około 2 minuty, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Kolejno dodaje się wodę z namaczania grzybów ciągle mieszając, aż do momentu gdy ryż zacznie gęstnieć.

Ważnym krokiem przyrządzania risotto jest dodanie warzyw takich jak np. cukinia lub grzyby. Zawsze możecie wybrać swoje ulubione dodatki i tworzyć swoje ulubione wersje tego dania.

Kremowej konsystencji i smaku nadaje mu masło i parmezan, które są podstawą tego włoskiego dania. 2 łyżki masła na porcje to minimum w śród włoskich klasyków.

W tym przepisie na risotto z grzybami chcemy pokazać Wam szybszą, bardziej dietetyczną wersje oraz odpowiednią dla osób z nietolerancją laktozy. Wykorzystujemy masło wegańskie i vermezan – wegański parmezan.

Risotto grzybowe

W zależności od tego, czym dysponujemy, risotto można przyrządzić z suszonych lub świeżych grzybów. Główną różnicą będzie użycie wody z moczenia suszonych grzybów leśnych, którą można zastąpić bulionem warzywnym w przypadku wykorzystania grzybów świeżych. Używają bulionu warzywnego warto jest pamiętać o tym, aby nie dodać do gotowania bulionu zbyt dużo kurkumy, która może zabarwić nasze risotto na żółty kolor.

Suszone grzyby

Jeśli do przygotowania risotto z grzybami, korzystamy z grzybów suszonych, najlepiej jest je namoczyć na noc, aby dobrze nasiąkły wodą. Gdy nie mamy wystarczająco dużo czasu na namoczenie grzybów. Możemy użyć wrzątku, który znacznie przyspieszy ten proces.

Risotto z borowikami na brązowym ryżu w porównaniu do ryżu do risotto

Ilość ryżu potrzebnego do risotto z grzybami zależy od liczby porcji, które zamierzasz przygotować. Na jedną osobę powinno przypadać około 100 g ryżu.W związku z tym ilość potrzebnego bulionu zależy od ilości porcji – na każde 100 g ryżu potrzeba około 300 mililitrów. Następujące proporcje są odpowiednie dla risotto z brązowego ryżu w tym daniu.

Ryż wybieram brązowy, aby danie nabrało dodatkowych wartości odżywczych. Ryż brązowy nie jest obsuszany i polerowany. Dzięki temu zawiera więcej błonnika, ma niższy indeks glikemiczny, jest wolniej trawiony i na dłużej zaspokaja nasz apetyt. Brązowy ryż jest mniej przetworzony i wolniej się gotuje. Należy go dłużej żuć, aby lepiej strawić. Co więcej ma również mniej kalorii niż ryż biały, dlatego z powodzeniem można go zjeść więcej, a co najważniejsze zyskujemy przy tym jeszcze więcej wartości odżywczych.

Brązowy ryż zawiera trzy razy więcej błonnika pokarmowego, co sprawia, że jego konsystencja jest trudniejsza do przeżucia. Oznacza to, że organizm potrzebuje więcej czasu, aby rozłożyć i wchłonąć składniki odżywcze zawarte w brązowym ryżu w porównaniu z ryżem białym, gdyż na wierzchu każdego ziarna znajduje się znacznie więcej otrębów.

Ryż brązowy nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie. Dzięki zawartości błonnika, pomaga kontrolować napady głodu, bo świetnie pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas. Nowe badania sugerują, że osoby, które włączają do swojej codziennej diety produkty pełnoziarniste, mają większe szanse na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Wykazano, że spożywanie zdrowych olejów zawartych w zewnętrznej otoczce ryżu brązowego, może obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższyć poziom dobrego cholesterolu. Jedząc regularnie brązowy ryż, będziesz na dobrej drodze do uniknięcia chorób serca.

Szklanka ryżu brązowy dostarcza 20% dziennego zapotrzebowania na magnez – minerał, który wspiera zdrowe, mocne kości. Ryż to idealny produkt, który zaspokoi twoje ciało wszelkimi niezbędnymi składnikami odpowiedzialnymi za dobre samopoczucie.

Biały ryż jest często obwiniane za rozwój cukrzycy, podczas gdy brązowy ryż chroni przed nią. Brązowy ryż ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Ryż brązowy to naturalny suplement zawierający witaminy z grupy B, E i K oraz magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk i miedź. Redukując stany zapalne, infekcyjne oraz bakteryjne, mając działanie antynowotworowe.

Jak podawać risotto z grzybami ?

Risotto z grzybami wspaniale komponuje się w towarzystwie posiekanej natki pietruszki lub pesto z pietruszki. Natkę pietruszki warto jest dodawać do wszystkich grzybowych potraw.

Kolejnym dodatkiem do risotto z grzybami jest parmezan lub jak w naszym przepisie wegański parmezan – Vermezan. Vermezan jest świetnym zamiennikiem parmezanu, ponieważ smakuje jak tradycyjny ser, który wzbogaca smak risotto z grzybami, a nie zawiera laktozy.

Risotto z grzybami można jeść jako danie głównę, przystawkę lub dodatek do potraw. Świetnie smakuje samo w sobie, można je jeść łyżką lub widelcem – Ty decydujesz, co będzie najlepsze dla Twojego przyjęcia.

Risotto z grzybami można spożywać na ciepło lub na zimno. Można ją ugotować, schłodzić i podać jako przystawkę przed przyjęciem. Smakuje wyśmienicie z grillowanymi warzywami lub liśćmi sałaty

Możesz jeść risotto samo lub z rybami, mięsem lub drobiem – pokochasz to połączenie smaków! Kremowe risotto grzybowe pełne smaków i aromaty to idealne danie obiadowe, którym można się delektować po długim dniu pracy.

Podobne przepisy

Jeśli jesteś fanem risotto z grzybami, zachęcamy do odwiedzenia naszych pozostałych przepisów na risotta lub kaszotta.

Polecane przepisy

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej