Zobacz
Wiosenna dieta odchudzająca na Thermomix 1500 kcal
1500 kcal Zobacz dietę Masło orzechowe właściwości
Właściwości masła orzechowego różnią się w zależności od orzechów z którego są zrobione.
- Masło orzechowe zawiera duże ilości białka – orzechy ziemne zaliczane są do roślin strączkowych czyli bliskich kuzynów fasoli czy soczewicy i tak samo są bogate w białko o bardzo szerokim składzie aminokwasowym (26 g / 100 g)
- Masło orzechowe jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ krążenia (6,1 g / 100 g).
- Masło orzechowe dostarcza wiele witamin i minerałów – m.in. witaminy E, witamin z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń.
- Masło orzechowe jest źródłem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom serca, udarom i obniżają poziom cukru we krwi.
- Masło orzechowe jest źródłem fitosteroli, które pomocne w walce z nowotworami jelita grubego, prostaty czy piersi
- W maśle orzechowym jest wysoka zawartość błonnika, który wspomaga on pracę jelit i przemianę materii.
- Masło z orzechów arachidowych ma niski indeks glikemiczny (IG=15) czyli nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, po jego spożyciu.
- W maśle orzechowym jest dość dużo kalorii, jest to produkt wysokoenergetyczny (prawie 600 kcal w 100g) więc jedzmy go z umiarem. Zalecana dzienna porcja to około 1-2 łyżki.
Porównanie domowego masła orzechowego do sklepowego
Kiedy myślisz o tym, co kupić w sklepie spożywczym, masło orzechowe jest prawdopodobnie jedną z pierwszych rzeczy, które przychodzą Ci na myśl. Jest to podstawa w wielu amerykańskich gospodarstwach domowych i to nie bez powodu! Masło orzechowe jest pyszne samo w sobie lub jako składnik przepisów, takich jak brownies, ciasteczka, muffinki, chlebek bananowy i wiele innych. Ale czy wiesz, że nie wszystkie masła orzechowe są sobie równe? Niektóre zawierają dodatek cukru lub olejów uwodornionych, co może być niezdrowe. Robienie własnego masła orzechowego jest nie tylko ekonomiczne, ale jest to również świetny sposób, aby upewnić się, że otrzymujesz składniki najlepszej jakości bez sztucznych dodatków.
Czy zastanawiasz się czasem, czy warto poświęcić czas i wysiłek na zrobienie własnego masła orzechowego?
Jest bardzo łatwe do przygotowania w Thermomix i starcza na długo. Jeśli już kupiłeś Thermomix, to wykorzystaj jego możliwości, aby zaoszczędzić czas i pieniądze. Możesz również kontrolować, co wchodzi w skład Twojego jedzenia, co oznacza brak dodatku cukru i konserwantów!
Domowe masło orzechowe smakuje lepiej niż to kupione w sklepie, ponieważ zawiera naturalne składniki. Dodatkowo, istnieje tak wiele różnych smaków, które możesz wypróbować! Czy chcesz słone lub słodkie, chrupiące lub gładkie, sam decydujesz. Nie ma to jak masło orzechowe domowej roboty, zrobione z miłością przez kogoś, kto dba o zdrowie swojej rodziny. I nie zapominaj, że jest ono również o wiele tańsze!
Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?
Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe? Najczęściej używanymi orzechami do produkcji masła orzechowego są orzeszki ziemne. Niektórzy używają również migdałów lub nerkowców, ale tak naprawdę można zrobić je z każdego rodzaju orzechów. Rodzaje masła orzechowego ewoluują w raz z czasem i kubkami smakowymi.
Domowe masła orzechowe
- orzechy ziemne (arachidowe, fistaszki) – Masło z orzechów arachidowych dostarcz dużo potasu, fosforu, magnezu, zawiera najwięcej białka i niacyny (witaminy B3) ze wszystkich orzechów
- orzechy laskowe – Masło z orzechów laskowych zawiera sporo manganu, witaminy E i witamin z grupy B.
- orzechy włoskie – Masło z orzechów włoskich należy do spiżarni przepisów sirt. Ma dobre proporcje korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
- orzechy brazylijskie – Masło z orzechów brazylijskich jest dobrym źródłem selenu i magnezu, uwielbiamy je za jego kremową konsystencję.
- pistacje – Masło pistacjowe to kolejny przepis do spiżarni przepisów sirt, dostarcza fosforu, wapnia, magnezu
- migdały – Masło migdałowe zawiera dużo wapnia, do jego przygotowania najlepiej jest wykorzystać migdały blanszowane, pozbawione łupiny.
- nerkowce – Masło z orzechów nerkowca ma naturalnie kremowy smak. Masło orzechowe zawiera sporo żelaza i jest mniej kaloryczne od fistaszków kasztany. Ma jednak stosunkowo wysoki poziom węglowodanów.
- orzeszki piniowe – Masło z orzeszków pinii zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, jest również bogate w białko.
Z czym jeść masło orzechowe?
Z czym jeść masło orzechowe? Masło orzechowe jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale można je również smarować nim plasterki jabłka i posypać granolą. Jest to moja ulubiona przekąska fit z masłem orzechowym.
Dodatkowo można stosować jako składnik takich przepisów jak:
Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix?
Jestem wielką fanką przepisów na masło orzechowe, więc dziś pokażę Wam najprostszy sposób na zrobienie domowego masła orzechowego za pomocą mojego ulubionego urządzenia kuchennego – Thermomix TM6, choć można je zrobić we wszystkich wcześniejszych modelach ( TM3300, TM21,
Przepis na zdrowe domowe masło orzechowe
Istnieje wiele rodzajów masła orzechowego, poniższe przepisy pokażą Ci, jak możesz przygotować swoje ulubione masło orzechowe w domu.
- Przepis na masło migdałowe na Thermomix
- Przepis na masło orzechowe z nerkowców na Thermomix
- Przepis na masło orzechowe z orzechów arachidowych na Thermomix
Jak przechowywać masło z orzechów
Masło orzechowe najlepiej jest przechowywać w szklanym, szczelnie zamykanym słoiczku. Jeśli używasz go często, rozważ zakup słoika zamykanego próżniowo. Przechowywane w lodówce w próżniowym pojemniczku masło orzechowe może przetrwać do trzech miesięcy. Masło orzechowe przechowywane w chłodnym miejscu jak np. szafka kuchenna skraca jego świeżość do około miesiąca.
Jeśli po dłuższym przechowywaniu oddzieli się tłuszcz, wystarczy je dokładnie wymieszać.
Jak długo domowe masło orzechowe przechowuje się w lodówce?
Domowej roboty masło orzechowe zachowuje trwałość przez około miesiąc, jeśli jest odpowiednio przechowywane. Jeśli chcesz przechowywać masło orzechowe dłużej niż ten okres rozważ zakup słoika zamykanego próżniowo, lub zamroź wcześniej schładzając słoik.
Jak zrobić masło orzechowe bez Thermomix?
Masło orzechowe może być zrobione z każdego rodzaju orzechów w każdym blenderze o wolnych obrotach. Pamiętaj, że możesz dowolnie dostosować do swoich potrzeb oraz upodobań i nawet przygotować masło z kilograma orzechów, a nie z podanej porcji.
Masło długo zachowuje swoją świeżość i można je wykorzystywać do wielu przepisów. Jako szybką przekąskę wystarczy, że posmarujesz masło na plasterkach jabłek i posypiesz domową granolą.
Nasz bardzo prosty przepis na Thermomix pozwoli Ci na przygotowanie masła w mgnieniu oka. Włącz Thermomix i wrzuć orzeszki na dno naczynia i dodaj szczyptę soli. Poczekaj, aż mieszanka orzechów zmieni się w gładkie masło orzechowe.
Jeśli wolisz, aby Twoje masło było z kawałkami orzeszków, wystarczy skrócić czas mieszania i wyłączyć obroty, kiedy masło osiągnie pożądaną konsystencję. Smak orzeszków prażonych nadam mu głęboki i intensywny smak.