Wegańskie ciasteczka dyniowo-orzechowe
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤20 -
Liczba porcji
20

Składniki na 20 porcje
- 150g Płatki owsiane, bezglutenowe
- 50g Mąka kasztanowa
- 400g Dynia piżmowa, pieczona
- 120g Masło migdałowe
- 10g Soda oczyszczona
- 5g Ocet jabłkowy
- 2g Sól Himalajska
- 50g Ksylitol
- 10g Cynamon mielony
- 2g Olej kokosowy, do posmarowania papieru pergaminowego

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Najlepiej jest wykorzystać masło orzechowe domowej roboty, może być zrobione z orzechów nerkowca, migdałów lub tradycyjnie z orzechów ziemnych. Przepis znajdziesz na Dietomix. Domowe masło orzechowe, masło migdałowe.
Jeśli nie macie mąki kasztanowej można wykorzystać mąkę migdałową lub dać więcej mąki owsianej. Choć mąka kasztanowa nadaje pysznego orzechowo słodkiego smaku.
Najlepiej jest wykorzystać dynię piżmową, ma ona wspaniały orzechowy posmak. Aby ją upiec najlepiej jest ją przekroić na pół i piec na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Wystawić do ostygnięcia i obrać ze skórki. 400 g upieczonej dyni piżmowej to około połówki całej dyni średniej wielkości.
Przepis jest na 20 szt. ciasteczek.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
-
Kalorie
88kcal -
Tłuszcze
3.8g -
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
2.2g -
Białko
2.5g -
Węglowodany
13.4g -
Błonnik
2.2g -
Indeks Glikemiczny
49.2 -
Ładunek Glikemiczny
5.5

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując diety na Thermomix od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Najlepiej jest wykorzystać masło orzechowe domowej roboty, może być zrobione z orzechów nerkowca, migdałów lub tradycyjnie z orzechów ziemnych. Przepis znajdziesz na Dietomix. Domowe masło orzechowe, masło migdałowe.
Jeśli nie macie mąki kasztanowej można wykorzystać mąkę migdałową lub dać więcej mąki owsianej. Choć mąka kasztanowa nadaje pysznego orzechowo słodkiego smaku.
Najlepiej jest wykorzystać dynię piżmową, ma ona wspaniały orzechowy posmak. Aby ją upiec najlepiej jest ją przekroić na pół i piec na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Wystawić do ostygnięcia i obrać ze skórki. 400 g upieczonej dyni piżmowej to około połówki całej dyni średniej wielkości.
Przepis jest na 20 szt. ciasteczek.
Powiązane Diety
Popularne
Przepisy
