Żurek to jedna z popularnych Polskich potraw, którą uwielbiają wszyscy. Bez zakwasu nie byłoby jednak tego charakterystycznego smaku i aromatu. Osoby na diecie bezglutenowej nie zawsze mają łatwo, ponieważ tradycyjny zakwas na żurek zawiera mąkę żytnią.
Bezglutenowy zakwas na żurek z mąki ryżowej pełnoziarnistej to świetne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Przygotowanie takiego zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych metod.
Bezglutenowy zakwas na żurek – jak przygotować?
Pierwszym krokiem do przygotowania bezglutenowego zakwasu na żurek jest zakup odpowiedniej mąki. W przypadku kiedy masz Thermomix, wystarczy ryż brązowy, który w zaledwie kilka sekund zmiksujesz w Thermomix.
Kolejno należy odpowiednio przygotować słoik lub szklaną butelkę i ja wyparzyć. Aby przygotować zakwas, należy w słoiku lub butelce wymieszać mąkę ryżową z wody i przyprawami takimi jak: 2 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Dokładnie mieszamy składniki i przykrywamy ściereczką lub gazą.
Podczas fermentacji zakwas będzie wydzielał charakterystyczny zapach – to znak, że proces przebiega prawidłowo. Po upływie 5 dni nasz bezglutenowy zakwas na żurek będzie gotowy.
Do czego można wykorzystać zakwas?
Zakwas to klucz do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na te tradycyjne zupy jest mnóstwo to przepis na zakwas jest zawsze podstawowy i składa się z tych 5 prostych składników. Wybór mąki, która nada mu ten wyjątkowy smak, to tylko jedna z części tworzenia tych zachwycających dań.
Podsumowując, zakwas to niezbędny składnik tradycyjnych polskich zup. To on nadaje im specyficzny, kwaśny smak i aromatyczność. Bez niego zupa nie byłaby taka smaczna i po prostu by nie smakowała tak, jak powinna. Warto przygotować zakwas samemu, w domowych warunkach, by mieć kontrolę nad jakością składników i procesem fermentacji. Postaw na zakwas i przekonaj się sam, jak wspaniałe są tradycyjne polskie zupy. Smacznego!