domowa mąka bezglutenowa mieszanka

Domowa mąka bezglutenowa

Edyta

Dietetyk | Health Coach

Przewodnik i doradca zdrowego stylu życia. Jako licencjonowany Health Coach przez Integrative Nutrition w Nowym Jorku, pomogę Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które będą trwać.

Nie jest tajemnicą, że wiele osób ma uczulenia i alergie na gluten. Niektórzy lubią go unikać z powodów odchudzających lub po prostu jako ogólny wybór zdrowego stylu życia. Wszystkie te diety wymagają zamienników w przepisach.

Mąka pszenna jest jednym z najczęstszych składników wypieków, a bezglutenowe alternatywy szybko zyskują na popularności. Kiedy dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą bezglutenową, może ci się wydawać, że pieczenie bez pszenicy jest trudne, ale pokażemy ci, jakie to może być łatwe.

Mąka bez glutenu Thermomix

Mąka bez glutenu Thermomix: własnoręcznie robiona, idealna do różnorodnych przepisów. Zdrowa, uniwersalna, pełna smaku!
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Mąka bezglutenowa to wspaniała alternatywa dla osób, które nie tolerują glutenu lub unikają go w swojej diecie. Czy jest ona równie dobra jak mąka zwykła? Oczywiście, że tak, a nawet lepsza, gdyż znacznie różni się właściwościami odżywczymi, walorami smakowymi i zastosowaniem. Istnieje wiele rodzajów mąk bezglutenowych, a każda z nich ma swoje własne cechy, które omówiono poniżej. Naturalnie bezglutenowe mąki obejmują mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, jaglaną. Dodatkowo można jeszcze spotkać mąkę z ciecierzycy oraz soczewicy, które bardzo często stosowane przy wyrobie wegańskich makaronów. Bardzo ciekawymi rodzajami mąki bezglutenowej są odmiany orzechowe, które wyśmienicie nadają się do wypieku deserów na diecie keto.

Pomimo iż na rynku jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych, najlepiej jest je przygotować samemu w Thermomix. Zaglądnij do naszej zakładki z przepisami na Thermomix po inspiracje.

Dlaczego? odpowiedź jest prosta! Po pierwsze oszczędność finansowa, po drugie świeżość produktu z zachowaniem jak największej wartości składników odżywczych.

Rodzaje mąki bezglutenowej

Rodzaje mąki bezglutenowej
  1. Naturalne mąki niezawierające glutenu — Naturalna mąka bezglutenowa powinna być odpowiednio dobrana do potraw. Warto pamiętać, że mąka bezglutenowa, w przeciwieństwie do pszennej, ma swój specyficzny smak i zapach — oczywiście w zależności od tego, jakiego jest typu. Ciasto wykonane z tego rodzaju ziaren będzie miało bardziej chrupiącą teksturę; bardziej ziarnistą strukturę i przejmie smak z jakiejkolwiek rośliny, która została użyta podczas jego przygotowania, dając dodatkowy aromat dla Twoich potraw!
  2. Mąki oczyszczane z glutenu lub gotowe mieszanki– występują najczęściej w postaci gotowych mieszanek i można je zakupić w sklepie. Mąka pozbawiona glutenu traci właściwość nadającą ciastu kleistość, w związku z tym dodawane są do ich składów substancje sklejające i zagęszczające niekoniecznie korzystnie wpływające na nasze zdrowie.

Dlatego zachęcamy Was do przygotowania własnych mąk bezglutenowych i miksów mąk do pieczenia, co w Thermomix staje się banalnie łatwe dzięki funkcji mielenia. Dzięki dobrej znajomości własności każdej mąki bezglutenowej nauczymy Was jak je naturalnie mieszać, aby fajnie się sklejały.

Naturalne mąki bezglutenowe są dzielone według swoich właściwości fizycznych. Możemy wyróżnić:

Mąka bezglutenowa

Mąki sklejające

Mąki o właściwościach klejących, takie jak mąka kukurydziana, ziemniaczana i mąka z tapioki. Mąki te charakteryzują się wysoką zawartością skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej tworzy kleistą substancję, która może być wykorzystywana do wiązania składników w ciastach do pieczenia. Ciasta przygotowane z tych mąk są ciężkie i mają tendencję do zbytniego sklejania się. Używając ich do pieczenia, rozważ tworzenie mieszanek z innymi rodzajami mąki, aby uzyskać pożądaną teksturę i konsystencję. Dodatkową funkcję dzięki swojej kleistości pełnią w bazie do zagęszczania sosów i zup.

Uniwersalne mąki bezglutenowe

Można je wykorzystać do większości potraw, mają mało wyrazisty zapach i smak. Należą do nich: mąka ryżowa, gryczana, jaglana i owsiana. Wykorzystać je można w przepisach na chleb, ciasto na pizzę, czy też w wielu deserach.

Mąka z roślin strączkowych

Do tej grupy należą mąka sojowa, mąka z ciecierzycy i mąka z soczewicy. Mąki bezglutenowe o intensywnym zapachu i smaku warto, jest je mieszać z innymi rodzajami mąki. Bardzo często można spotkać kupne bezglutenowe makarony robione na ich bazie, które idealnie nadają, się dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej uzupełniając dzienne zapotrzebowanie na białko.

Mąki z ziaren i orzechów

Do tej grupy należą między innymi: mąka kokosowa, migdałowa i z np. orzechów laskowych lub innych oraz mąka kasztanowa. Są idealną bazą do wypieków pieczywa i deserów na diecie keto.

Mąki bezglutenowe rodzaje, właściwości i zastosowanie w przepisach:

Mąka kukurydziana

Jedną z wielu korzyści płynących ze spożywania mąki kukurydzianej jest to, że zawiera ona karotenoidy, naturalne pigmenty o właściwościach przeciwutleniających, chroniąc Cię jednocześnie przed wolnymi rodnikami! Dodatkowo mąka kukurydziana jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku.

Mąka kukurydziana charakteryzuje się bogatym, wyrazistym smakiem i zapachem. Nadaje ciastom kruchą, ale i ziarnistą strukturę. Idealnie sprawdza się w mieszankach z mąką jaglaną w kruchych tartach: quiche jaglany i tarta z truskawkami i rabarbarem.

Mąka kukurydziana

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana jest neutralna w smaku i zapachu, powszechnie używana do zagęszczania sosów i zup.

Mąka z tapioki

Mąka z tapioki wytwarzana jest z bulw rośliny maniok, pochodzącej z Brazylii. Tapioka od wieków stanowi istotną część diety ludzi w Afryce i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce termicznej, następnie zmielenie i wysuszenie w celu odparowania wody. Powstała w ten sposób mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu. Bardzo łatwo jest ją uzyskać samemu poprzez zmielenie nasion tapioki w Thermomix.

Ze względu na brak błonnika pokarmowego w swoim składzie, mąka ta jest dobrym produktem dla osób, które chcą uregulować stan zdrowia swoich jelit. Na przykład osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego odniosą korzyści z jej stosowania, jak również wszyscy inni zmagający się z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak zapalenie uchyłków.

Tapioka idealnie nadaje się do przyrządzenia ciasta na naleśniki bezglutenowe, do deserów lub jako dodatek mieszanek bezglutenowych na chleb.

Tapioka

Mąka owsiana bezglutenowa

Mąka owsiana to najlepsza alternatywa dla pszennej. Uzyskuje się ją poprzez zmielenie bezglutenowych płatków owsianych w Thermomix. Idealnie nadaje się do pieczenia bezglutenowych chlebów, bułek czy muffinek.

Mąka jaglana

Mąka jaglana jest jasnożółta, krucha i neutralna w smaku. Może być używana z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną do tworzenia pysznych chlebów, tart, kruchych ciast jak również bazy do quiche. Aby ją, uzyskać wystarczy zmielić kaszę jaglaną w Thermomix na mąkę.

Mąka jaglana

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa zdecydowanie jedna z moich ulubionych, osobiście przygotowuje ją na bazie nasion ryżu brązowego, który ma lepsze własności zdrowotne i odżywcze od ryżu białego. Mąka z ryżu brązowego zachowuje się bardzo podobnie do mąki z ryżu białego (pozbawionego otręby). Wykorzystuje ją do mieszanek na chleby bezglutenowe lub np. na ciasto na naleśniki bezglutenowe.

Mąka ryżowa

Mąka gryczana

Gryczaną mąkę można uzyskać na dwa osoby z kaszy gryczanej niepalonej i kaszy gryczanej palonej tak zwanej ciemnej. Mąka gryczana niepalona jest dużo lepiej dla naszego zdrowia. Mąka gryczana jest ogólnie dobrym pożywieniem, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który obniża poziom złego cholesterolu i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Zapobiega to cukrzycy, jak również zmniejsza oporność na insulinę. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że mąka gryczana skutecznie obniża poziom LDL, czyli “złego” cholesterolu, utrzymując jednocześnie prawidłowy poziom glukozy, który jest niezbędny w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Zmniejsza również insulinooporność.

Mąka gryczana, podobnie jak ryżowa, może być używana do wypieku chleba na drożdżach lub zakwasie, naleśników i muffinek.

Mąka gryczana

Mąka z komosy ryżowej

Najważniejszą zaletą mąki Quinoa jest jej piękny profil aminokwasowy, który nie zawiera glutenu — białka, które u niektórych osób wywołuje alergie lub nietolerancję. Jeśli szukasz zdrowej i pożywnej żywności z unikalnymi korzyściami zdrowotnymi, to quinoa jest idealna. Komosa ryżowa zawiera mnóstwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, a także ma właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami! Jej spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Mąka z quinoa jest wspaniałym, wszechstronnym składnikiem do gotowania bezglutenowego. Może być używana do pieczenia, naleśników, placków i nie tylko!

Mąka z komosy ryżowej

Mąka amarantusowa

jest bogata w lizynę, albuminy i globulinę. Zawiera znikomą ilość białek gliadynowych oraz prolamin obficie występujących w mące pszennej, co jednocześnie przyczynia się do bezpiecznego spożywania przez osoby chore na celiakię.

Maka z amarantusa

Mąka sojowa

Mąka sojowa jest świetną wegańską opcją do zagęszczania sosów lub robienia bezmięsnych klopsików. Wysoka zawartość białka sprawia, że jest idealna do przygotowania pysznych, lepkich i zdrowych przekąsek, takich jak wegańskie kulki proteinowe.

Soja

Mąka z cieciorki

Zmielone nasiona ciecierzycy są cennym źródłem białka roślinnego, które stanowi alternatywę dla białka zwierzęcego w potrawach. Porcja mąki z ciecierzycy o wadze 100 g dostarcza 395 kcal. Każde 100 g zawiera 58 gramów węglowodanów, 21 gramów białka i 10 gramów błonnika — co czyni ją odżywczą potęgą dla Twojego organizmu.

Jest świetna do produkcji wszelkiego rodzaju wypieków, takich jak pizze, tortille, płaskie chlebki czy np. muffinki!

Gluten free chick peas flour. Selective focus

Mąka kokosowa

Pyszny smak i tekstura mąki kokosowej sprawiają, że jest ona idealna do wielu przepisów. Mąka kokosowa zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, który pomaga utrzymać uczucie sytości w diecie dłużej niż inne mąki. Ma ona również wiele zalet, w tym poprawia pracę jelit, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, jednocześnie usuwając toksyny z organizmu! Oprócz tego, że pomaga szybciej poczuć się sytym, składnik ten jest świetny w zapobieganiu nowotworom, a jego zdolność do leczenia raka jelita grubego jest szczególna!

Mąka kokosowa zapewnia tak wiele zdrowych właściwości, które sprawią, że trzymanie się diety będzie łatwiejsze bez poświęcania smaku — zacznij już dziś z kilkoma zdrowymi wskazówkami dotyczącymi pieczenia, jak najlepiej korzystać z tego składnika.

Mąka kokosowa

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa zawiera dużo magnezu, żelaza i wapnia. Jej wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Dodatkowo migdały zawierają antyoksydanty, więc będziesz zdrowszy!

Mąka migdałowa jest doskonałym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowych (keto, low carb) lub o niskim indeksie glikemicznym. Ma niską zawartość węglowodanów jak również niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po spożyciu mąki migdałowej poziom cukru we krwi powoli wzrasta i stopniowo spada przez cały dzień, co pomaga regulować wydzielanie insuliny! Migdały są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety, ponieważ zapewniają znaczące korzyści.

Jest wytwarzana z blanszowanych migdałów i ma konsystencję przypominającą tradycyjną mąkę pszenną. Może być zastąpiona w przepisach z pszenicą w stosunku 1:1, wypieki jednak mogą być mniej pulchne niż z tradycyjnej mąki pszennej.

Jej zastosowanie jest dość szerokie w diecie bezglutenowej np. do wypieków: muffinek z Thermomix, ciast, ciasteczek, chlebów keto czy do przygotowania naleśników, placuszków lub racuchów.

Mąka kasztanowa

Kolejna mąka bezglutenowa o odżywczej potędze, pełna białka i niezbędnych aminokwasów. Jest również bogata w węglowodany, zdrowe tłuszcze i błonnik.

Kasztany

Właściwości mąk bezglutenowych

Naturalnie bezglutenowe mąki są bogatym źródłem witamin, białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Domowa mąka bezglutenowa w porównaniu do mąki pszennej cechuje się lepszymi wartościami odżywczymi. Jak widać, gdy poznasz właściwości każdej mąki bezglutenowej, będziesz w stanie z powodzeniem zastąpić nią mąkę pszenną.

Naturalne mąki bezglutenowe

Zobacz również
przepisy na muffiny z Thermomix z platformy Dietomix

Czy istnieje coś bardziej przyjemnego niż zapach świeżo upieczonych muffinek wypełniający cały dom? Wątpię. A co jeśli dodam, że te małe…

Czytaj więcej

Najlepsze Muffiny Thermomix

co to jest gluten

Czy wiesz, co to jest gluten? Gluten może być powszechnie spotykanym składnikiem nawet w zdrowych produktach. Niestety, nie każdy czuje się dobrze po…

Czytaj więcej

Co to jest gluten?

Dieta bezglutenowa Thermomix przepisy Dietomix

Dieta bezglutenowa to dieta, która eliminuje produkty zawierające gluten zawarty zarówno w produktach naturalnych, jak i tych przetworzonych. W ciągu…

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa czym jest i dla kogo

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu