Zupa ogórkowa
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
4



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Młode ziemniaki można obrać w Thermomix – zerknijcie na nasz przepis – Najlepszy sposób na obieranie ziemniaków Thermomix
Koncentrat bulionu warzywnego to to wspaniały sposób na błyskawiczne zupy. Zerknij na nasz przepis – Domowy koncentrat bulionu warzywnego
Jeśli macie w domu bulion warzywny lub drobiowy można z powodzeniem wykorzystać zamiast koncentratu bulionu warzywnego. Osobiście bardzo lubimy mieś jego zapasy zawsze pod ręką. Zerknij na nasz przepis – Jak zrobić bulion drobiowy?
W zależności od tego na jak drobną kostkę pokroi się ziemniaki tak szybko się ugotują. Im większa kostka tym dłuższy czas gotowania.
Po dodaniu wody z pod ogórków nie gotuj już zupy, traci ona wtedy swoje zdrowotne właściwości dla flory jelitowej.
Sekretem pysznej zupy ogórkowej są domowe ogórki kiszone.
Zupa ogórkowa to pyszne danie, które można przyrządzić w zaledwie 25 minut. Jest to idealny posiłek na te dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu, ale nadal chcesz cieszyć się czymś zdrowym i orzeźwiającym. Przepis na zupę ogórkową jest naprawdę łatwy i pyszny, a do tego odżywczy.
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków – najlepsze smaki z dzieciństwa!
Przepisy na doskonałą zupę ogórkową można znaleźć w wielu polskich książkach kucharskich. Przepisy różnią się nieznacznie, ale zawsze są tak samo zdrowe i pyszne! Dziś podzielę się z Wami ulubionym przepisem mojej rodziny, którego używamy w naszym domu od lat. Proces przygotowania tego dania na Thermomix jest łatwy do wykonania krok po kroku, więc nie zajmuje dużo czasu i obiecuję, że gdy raz spróbujesz produktu końcowego – już nigdy nie będziesz chciał niczego innego!
Porady i triki na zdrową i pyszną zupę ogórkową
Sekretem na pyszną i zdrową zupę ogórkową są domowe ogórki kiszone, które bogate są w naturalne probiotyki. Niestety nie zawsze mamy je w zasięgu ręki dlatego warto kupować u sprawdzonego źródła i zawsze poprosić dodatkowo o wodę z pod ogórków, nadaje ona pysznego kwaskowatego posmaku. Ważne jest aby po dodaniu ogórków kiszonych i wody z pod ogórków zupy już nie gotować, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i probiotyków.
Kolejnym ważnym krokiem jest moment w którym zaczynamy gotować ziemniaki. Jeśli gotowane będą w kwaśnej wodzi z ogórków kiszonych pozostają lekko twarde. Dlatego warto jest zacząć od ugotowania ziemniaków jako pierwszych. A dopiero na sam koniec dodawać ogórki kiszone i wodę z pod ogórków.
Nasze wydanie zupy ogórkowej jest lekkie, zdrowe i odżywcze. Korzystamy z koncentratu bulionu warzywnego lub ewentualnie bulionu drobiowego (kostnego) bogatego w cenny kolagen.
Zupa ogórkowa zabielana jest domową śmietanką z nerkowców, zamiast ciężkiej śmietany, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać osoby na diecie bez nabiału czy też weganie.
Na krok ogórki zetrzyj na tarce – nas wyręcza Thermomix
Zupa ogórkowa zawsze kojarzyła mi się z tarciem kiszonych ogórków i marchewki na tarce. Dzięki fukncji rozdrabniania, którą posiada Thermomix krok ” zetrzyj na tarce” zastępujemy szybką funkcją rozdrabniania 4 s/obr. 4.


Ciekawostki kulinarne
Jeśli wasza zupa ogórkowa wychodzi za kwaśna, można dodać odrobine soli himalajskiej aby zrównoważyć kwaskowy posmak.
Dodatkowo możesz rozważyć dodanie do gotowania zupy ogórkowej ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, korzeń pietruszki czy kawałek selera. Dla ciekawego podkręcenia i urozmaicenia smaków tego przepisu można ją gotować zarówno z ziemniakami jak i ryżem, wszystko zależy od twoich preferencji.
Osobiście uwielbiam smak zupy ogórkowej i poniższy przepis jest dla mnie najlepszy przepis na zupę ogórkową z ziemniakami na Thermomix. Zupa ogórkowa w wersji z ziemniakami często trafia do mojego menu gdyż łatwo i szybko można ją ugotować. Jest niedroga w przygotowaniu, a wszystkie jej składniki można znaleźć w każdym warzywniaku, a najczęściej mamy je pod ręką w domu. Prawe w każdej poslkiej kuchni można znaleźć: sól i pieprz, marchew pietruszkę, ziemniaki, ogórki kiszone, orzechy na śmietankę czy też dodatki takie jak ziarna ziela angielskiego i liść laurowy dla podkręcenia smaku.
Właściwości odżywcze zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa to pyszny sposób na wzmocnienie odporności i promowanie zdrowego trawienia. Zupa ogórkowa wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego za sprawą obecności bakterii probiotycznych regulujących skład mikroflory bakteryjnej jelit. To danie oczyszcza organizm z toksyn, dobrze też oddziałuje na układ moczowy, zapobiega kamicy nerkowej.
Kiszone ogórki są bardzo zdrowe, więc zupa ogórkowa również taka jest. Co wpływa na jej właściwości zdrowotne? Zawartość błonnika oraz probiotyków. Dzięki zawartości ogórków kiszonych zyskujemy cenną witaminę C, A, K, a także witaminy z grupy B. Nie zapominamy o ukrytych w ogórkach minerałach, takich jak żelazo, mangan, wapń, potas i magnez.
Często wiele osób nie najlepiej toleruje spożywania świeżych ogórków, a zatem doskonałym rozwiązaniem jest jedzenie kiszonych. Ogórki poddane procesowi fermentacji znacznie lepiej się trawią oraz kumulują w sobie dodatkowe odżywcze właściwości.
Zupa ogórkowa dla kogo
Zupa ogórkowa w tej odsłonie idealnie nadaje się dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, beznabiałowej czy też lekkostrawnej, ale to jeszcze nie koniec. Zupa ogórkowa jest idealnym posiłkiem, jeśli jesteś na diecie odchudzającej. To lekkie i orzeźwiające danie sprawi, że Twój żołądek będzie czuł się pełny, bez obciążania go ciężkimi kaloriami. Zupa ogórkowa jest nie tylko bardzo sycąca, ale również niezwykle zdrowa i niskokaloryczna. To prosty przepis do samodzielnego wykonania w domu z typowych składników, które bez problemu znajdziesz wszędzie!