Domowa kostka rosołowa – koncentrat bulionu warzywnego

Jak zrobić własne warzywne kostki rosołowe przy użyciu Thermomix. Przepis na domową kostkę rosołową jest łatwy do przygotowania, a składni na pewno masz.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki warzyw i czosnek, rozdrobnić przy pomocy kopystki 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, wodę, sól himalajską i kurkumę z pieprzem oraz chili.
  3. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 20-25 min/Varoma/obr. 2.
  4. Założyć miarkę i zmiksować 1 min/obr. 5-9, stopniowo je zwiększając.
  5. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika lub przełożyć do pojemniczków na kostki lodów.

Wskazówki

Koncentrat bulionu warzywnego można przechowywać w lodówce do 7 dni najlepiej w szczelnie zamykanym szklanym słoiczku lub podzielić na mniejsze porcje, np. w foremce do kostek lodu i zamrażać.

Koncentrat bulionu warzywnego zamrożony jak kostki lodu, najdłużej trzymają świeżość i najłatwiej jest je dodawać do dań.

Gotowe kostki rosołowe idealnie nadaje się do gotowania pysznych, szybkich i dietetycznych zup lub dań jednogarnkowych.

Dzięki połączeniu chili i pieprzu z kurkumą, koncentrat bulionu nabiera dodatkowych właściwości zdrowotnych.

Do koncentratu warzywnego można dodać wszystkie swoje ulubione przyprawy jak np. ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki czy inne ulubione zioła.

Kostki rosołowe są świetne do gotowania i mogą być prawdziwym udogodnieniem, gdy jesteś w kuchni, pod warunkiem że są domowej roboty. Domowa kostka rosołowa lub inaczej koncentrat bulionu warzywnego wraz z tym przepisem na Thermomix zapewnia łatwy sposób na jej zrobienie, dzięki czemu zawsze będziesz mieć je pod ręką. Ja uwielbiam używać moich w szczególności w zupach, gulaszach i sosach. Domowa kostka rosołowa lub koncentrat bulionu warzywnego z przepisu na Thermomix jest również znacznie tańszy i zdrowszy niż te kupowane w sklepie!

Domowe zapasy to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i uniknięcie dodatków chemicznych w jedzeniu. Domowej roboty kostki rosołowe to wspaniały sposób na zastąpienie kupnych kostek rosołowych lub bulionu. Domowe kostki rosołowe to najlepszy koncentrat bulionu warzywnego.

Domowa kostka bulionowa — warzywna

Domowej roboty kostka rosołowa, czyli inaczej przepis na koncentrat bulionu warzywnego do słoika sprawi, że Twoja zupa będzie smakować o wiele lepiej niż przy użyciu kostek kupionych w sklepie, a do tego jest naprawdę łatwa i tania do wykonania, a zarazem zdrowa, bo zawiera tylko na naturalne składniki.

Domowa bulionetka warzywna, a sklepowa kostka rosołowa

Kostki rosołowe ze sklepu to istotnie ekspresowy sposób na zrobienie obiadu. Z ich pomocą można przyrządzić nie tylko tradycyjne zupy, ale także dodać smaku kremowym przecierom warzywnym, sosom pomidorowym i śmietanowym czy gulaszom. Należy się jednak zastanowić, co tak naprawdę odpowiada za podkreślenie smaku potrawy: naturalne przyprawy w połączeniu z warzywami? Jeśli przyjrzymy się składowi popularnych kostek rosołowych — sól, konserwanty takie jak MSG (glutaminian sodu), barwniki i wzmacniacze smaku — okaże się, że te dodatki mają znacznie większy wpływ na smak niż w pełni naturalne przyprawy w naszych potrawach. Wśród długiej listy „E”, które zawiera każda kostka rosołowa coraz trudniej znaleźć, jest naturalne i zdrowe składniki jak w przypadku domowej kostki rosołowej, które w porównaniu do sklepowych trzymają swoją świeżość w lodówce do około tygodnia, a po zamrożeniu nawet do kilku miesięcy.

Dla przykładu kostka rosołowa “Knorr rosół z kury “składa się głównie z soli, tłuszczu roślinnego, glutaminianu sodu i ekstraktu z mięsa kurczaka (0,1%) – więc już od 3 miejsca w składzie zaczynają się wzmacniacze smaku. Do tego dochodzi “trochę” cukru — maltodekstryna, a także niewielka ilość (mniej niż 2%) tłuszczu z kurczaka. Na początku kiedy byłam mała moja mama i babcia korzystały z kostek rosołowych, teraz sama zapoznałam się z ich składem i zupełnie wykluczyłam. Nie jesteśmy fanami dań w proszku, dlatego lepiej dla zdrowia, jeśli ten produkt pozostanie na sklepowych półkach, a my skorzystamy z tego pysznego, szybkiego i zdrowego przepisu na Thermomix — Domowa kostka rosołowa, czyli koncentrat bulionu warzywnego przepis na Thermomix.

Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Jak zrobić domową kostkę rosołową? Domowe kostki rosołowe zawierają w swoim składzie warzywa jak na włoszczyznę, czyli korzenie pietruszki, marchew, cebula, czosnek, seler, por i kapustę włoską. Oczywiście dla urozmaicenia smaku można dodać ziele angielskie, liście laurowe czy np. pieprz, wszytsko zależy jakie smaki najbardziej lubimy i do czego checmy później wykorzystać kostki rosołowe. Aby nadać kostce rosołowej ziołowego polskiego posmaku można dodać natki pietruszki lub koperku. Dla uzyskania bardziej włoskich smaków, zamiast natki pietruszki można dodać bazylii lub tymianku, a dla smaków bardziej azjatyckich np. kolendry lub trawy cytrynowej i imbiru. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Ten przepis na domową kostkę rosołową jest podstawowy i pomijany zioła. Do konserwacji używamy tylko soli i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a przygotowanie jest bardzo proste. Zerknij na nasz przepis na dole wpisu, aby krok po kroku przygotować z nami domowe kostki rosołowe.

 

Rosół w kostce — jak używać?

Domowe kostki rosołowe są doskonałym zamiennikiem dla tych kupowanych w sklepach, które zazwyczaj zawierają sól glutaminian sodu, wzmacniacze smaku i barwniki. Domową kostkę rosołową można wykorzystywać na wiele sposobów. Kostki rosołowe to przydatny element w każdej kuchni. Mogą być używane do przyprawiania sosów, zup lub marynowania mięs i ryb, szczególnie wtedy gdy brak nam czasu na domowe gotowanie. W pełni naturalna i domowa kostka rosołowa to najlepszy koncentrat bulionu warzywnego, czyli podstawa idealnej zupy lub szybkiego bulionu warzywnego. Idealnie nadają się też do dań jednogarnkowych z kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej. Domowe kostki rosołowe to również idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zamarynować warzywa i uniknąć stosowania chemicznych konserwantów. Wystarczy tylko oliwa i koncentrat bulionu warzywnego.

Zrobienie domowej kostki rosołowej wcale nie jest trudne. Wszystkie składniki są naturalne i zdrowe.

 

Kostki rosołowe – rodzaje

  • Domowa kostka rosołowa grzybowa
  • Domowa kostka rosołowa pomidorowa
  • Domowa kostka rosołowa ziołowa
  • Domowa kostka rosołowa drobiowa
  • Domowa kostka rosołowa wołowa

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej