Surówka z marchewki i jabłka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka, która jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu w Thermomix! Witaminowy dodatek do Twojego obiadu.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 6 gałązek kolendry rozdrobnić 3 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i przesypać do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego dodać obrany kawałek imbiru o wielkości kciuka rozdrobnić 5 s/obr. 7.
  3. Obrać marchew i korzeń pietruszki, pokroić na kawałki o wielkości około 4 cm włożyć do naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłko pokrojone na ćwiartki i wszystko rozdrobnić z kopystką 4 s/obr. 5.
  5. Dodać ocet jabłkowy, posiekaną kolendrę i sól wszystko wymieszać 20 s/obr. wsteczne. 3.

Wskazówki

Jeśli nie lubisz kolendry, można ją zamienić na inne zioła np. natkę pietruszki, miętę czy tymianek.

Jabłko najlepiej jest zostawić nieobrane. Kiedy obieramy jabłko, tracimy jego wartości odżywcze. Najcenniejsze składniki odżywcze pochodzą ze skórki – witamina C, wapń i potas to tylko niektóre z nich. Ponadto wiele z tych owoców zawiera antycyjany, które działają jak wymiatacze wolnych rodników; obranie tej warstwy ochronnej pozbawia nas wszystkich tych zdrowotnych korzyści.

Dietomix oferuje wskazówki i przepisy, które są zgodne z zasadami diety Dr Ewy Dąbrowskiej. Przez korzystanie z platformy możesz odkryć różnorodne smaki i przygotować zdrowe posiłki oparte na dozwolonych produktach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zasadach diety Dąbrowskiej, zapraszamy do przeczytania artykułu „Dieta Dąbrowskiej„, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje na ten temat.

Surówka z marchewki i jabłka

Marchew i jabłka to dwa najpopularniejsze produkty spożywcze w Polsce. Kiedy połączysz je razem, powstaje danie, które jest zarówno słodkie, jak i pikantne! Ten przepis na surówkę z marchewki jest doskonałym dodatkiem do Twojego stołu obiadowego. Jest zdrowa, lekka i łatwa w przygotowaniu – nie wspominając o tym, że jest przepyszna.

Wszyscy wiemy, że marchew jest doskonałym źródłem witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania dobrego wzroku i zdrowej skóry. Jest również bogata w potas, minerał niezbędny do regulacji gospodarki wodnej organizmu. Marchew można jeść na surowo lub po ugotowaniu – jest pyszna niezależnie od tego, czy smażysz ją z cebulą i czosnkiem jako dodatek do każdego posiłku, ścierasz ją na ciasto marchewkowe, czy też przygotowujesz ten prosty przepis na surówkę z marchewki i jabłka!

Właściwości odżywcze surówki z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki, w której składzie znajdziemy jabłko, korzeń pietruszki, kolendrę, imbir i ocet jabłkowy to bomba witaminowa, dlatego też warto ją podawać do dań mięsnych lub rybnych. Surówka z marchewki może stanowić także osobny posiłek np. drugie śniadanie lub podwieczorek. Dlaczego warto jeść surówkę z marchewki? Marchew ma dużo witaminy A i dużo beta-karotenu. W marchewce znajdziemy również witaminy K, C, E, witaminy z grupy B (1,2, 3 i 6), a także kwas foliowy, potas, magnez, mangan, cynk żelazo, miedź, błonnik oraz pektyny. Marchewka jest niskokaloryczna – 100g świeżej marchewki to 40-45 kcal i są one dobrym wyborem dla tych, którzy chcą schudnąć.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania świeżej kolendry sprawiają, że jest ona stosowana w przypadku problemów trawiennych, w celu poprawy apetytu, a nawet w przypadku zatruć pokarmowych. Ma działanie rozkurczowe, dlatego polecana jest również jako środek wspomagający przy wzdęciach. Liście kolendry pomagają również w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne, obniża poziom glukozy we krwi, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i może wspomagać odchudzanie. Ocet jabłkowy w swoim składzie zawiera mnóstwo witaminy: C, B1, B2, B6, biotynę, niacynę, kwas pantotenowy i kwas foliowy, pektyny, potas, magnez, enzymy, a także cenne polifenole. Obecny w occie kwas octowy niszczy bakterie chorobotwórcze i wspomaga wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.

Przepis na surówkę z marchewki

Surówka z marchewki to klasyka gatunku z czasów dzieciństwa, tradycyjna wersja to starcie marchwi na tarce o drobnych oczkach, ale dzięki funkcji Thermomix, wykonać to możemy w zaledwie 3 sekundy. Najczęściej dodaje się soku z cytryny i cukru oraz szczypty soli, w naszej wersji surówki z marchewki i jabłka doprawiamy prozdrowotnym octem jabłkowym, a dosładzamy samym jabłkiem. Jeśli Wasze dzieci uwielbiaj słodkie smaki można dodać rodzynek lub dosłodzić łyżeczką miodu. Surówka z marchewki jest bardzo prosta, a czas przygotowania to maksymalnie 5 minut. Surówka z marchewki jest prawdziwa królową wśród dodatków do dań. Smakuje doskonale z większością mięs i wymaga naprawdę niewielu składników, które najczęściej zawsze mamy w domu.

Surówka z marchewki, a indeks glikemiczny

Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny. Wskaźnik ten jest ważny dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub odchudzających się. IG wskazuje, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im jest on wyższy, tym szybciej wzrasta glikemia poposiłkowa. Powszechnie uważa się, że surowa marchew jest zdrowa i ma niski indeks glikemiczny, więc można ją jeść, jeśli ma się problemy z wysokim poziomem glukozy we krwi.

Odwrotnie jest w przypadku gotowanej marchwi. Ta ostatnia jest oskarżana o wysoką zawartość cukru i wysoki IG. IG surowej marchwi jest rzeczywiście niski i waha się między 16 a 39, w zależności od stopnia rozdrobnienia (16 – marchew surowa, cała; 35 – marchew surowa, pokrojona w kostkę; 39 – marchew surowa, starta).

Dodatkowo ocet jabłkowy obniża iG sałatki, dzięki czemu może być ona spożywana przez osoby z cukrzycą, które mogą dodatkowo dołożyć ulubione orzechy pestki lub nasiona.

Surówka z marchewki i jabłka to przepis na lekki dodatek do obiadu lub danie z diety dr ewy dąbrowskiej. Tarta marchewkowa to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Delektują się nią zarówno dzieci, jak i dorośli.

Surówka z marchewki to szybki i prosty sposób na zdrową surówkę dla całej rodziny.

Surówka z marchewki na kilka sposobów

Surówka z marchewki to danie, które można podawać na wiele sposobów w zależności od preferencji smakowych. Bardzo często przepisy na surówkę bazują na sosie śmietanowym lub śmietanowo – majonezowym, niektórzy dodają cukru i doprawiają sokiem z cytryny . Aby nadać jeszcze bardziej słodkiego smaku można do niej dodać rodzynki lub kawałki ananasa. Szczypta soli wyciąga słodycz z surówki. Zdarzają się też osoby, które wolą pikantne smaki i zamiast jabłka dodają np. chrzanu. Jak widzicie składniki na surówkę z marchewki mogą się bardzo różnić. Przygotowanie pysznej surówki zależy od dobrej jakości warzyw, najlepiej kupionych u zaznajomionych rolników, które znacznie różnią się smakiem i wartościami odżywczymi od tych kupionych w masowej produkcji supermarketach.

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej