Surówka z czerwonej kapusty – Azjatycki Coleslaw

  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

W tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty nauczymy Was jak wykorzystać caluteńki dressing, tak aby nic się nie zmarnowało. Sekretem jest niemycie naczynia miksującego pomiędzy przygotowaniem dresingu, a szatkowaniem czerwonej kapusty i pozostałych warzyw. W ten sposób każda kropelka dresingu zostanie wykorzystana.

Do odmierzania gramatury płynów do dresingu warto skorzystać z miarki Thermomix pełna to 100 ml, połowa 50 ml, 1/4 to 25 ml.

Dressingu z powodzeniem można przygotować podwójną porcję i przechowywać w lodówce do około tygodnia. Jeśli nie macie oleju sezamowego, można zastąpić go oliwą z oliwek, natomiast ocet ryżowy zastąpić na ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

Azjatycki Coleslaw idealnie nadaje się w połączeniu z tofu, kiełkami fasoli mung i orzeszkami. Krewetki i pieczony łosoś również bardzo dobrze smakują z tym surówkowym dodatkiem.

Dla mięsożerców proponujemy kurczaka lub wołowinę z surówką z czerwonej kapusty.

Azjatycki Coleslaw to świetny pomysł na wspólny posiłek ze swoimi bliskimi, a najlepsze jest to, że każdy może ją jeść ze swoim ulubionym dodatkiem.

Wielu mówi, że surówka z czerwonej kapusty to nic nadzwyczajnego. Jednakże wiele osób twierdzi, że surówka z czerwonej kapusty jest prawdopodobnie czymś bardzo oryginalnym i intrygującym. Surówkę z czerwonej kapusty można podawać na wiele sposobów, chyba najczęściej znaną jest surówka z czerwonej kapusty z majonezem, ale w tym przepisie skupimy się na smakach kuchni azjatyckiej.

Azjatycka surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mnóstwa różnych potraw, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana równie z marynowany tofu, krewetkami, kurczakiem lub wołowiną. Surówka z czerwonej kapusty to doskonała propozycja na lekką kolację lub fit lunch do pracy. Surówkę z czerwonej kapusty można także podawać w bułce bao ban lub samą bez dodatków. Jak jeszcze można jeść Azjatycki Coleslaw? Łatwa i chrupiąca surówka azjatycka z czerwonej kapusty może być przygotowana z wyprzedzeniem i jest pyszna z łososiem lub nadziewana do tacos, posypana burgerami lub dodana do misek Buddy Bowl. Azjatycki Coleslaw to po prostu świetny sposób na dodanie większej ilości warzyw do codziennych posiłków.

Surówkę z czerwonych kapust można podawać na wiele sposobów, ale w tym wpisie skupimy się też na jej korzyściach zdrowotnych. Czerwona kapusta, kalarepa, marchew kolendra i cebulka dymka to podstawowe składniki na tą pyszną surówkę z czerwonej kapusty w wersji azjatyckiej. Jej niepowtarzalny samak zawdzięczamy wyjątkowemu dresingowi bazującemu na sosie sojowym lub tamari dla osób na diecie bezglutenowej. Surówka z czerwonych kapust to doskonały dodatek do mnóstwa różnych potraw, a dodatkowo jest banalnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Surówkę z czerwonej kapusty poszatkuje za Was Thermomix, również jak wszystkie pozostałe składniki.

Co jeszcze możemy dodać do surówki z czerwonej kapusty?

Azjatycki Coleslaw to idealny dodatek do obiadu smakuje wybornie w połączeniu z krewetkami, łososiem kurczakiem czy wołowiną. A dla wegetarian lub wegan np. w połączeniu z tofu, brokułem, kiełkami fasoli mung, orzechami, bobem lub edamame. Dla każdego znajdzie się dodatkowe źródło białka. Jakie ilości białka powinniśmy spożywać dziennie? Dowiecie się z naszego artykułu, zapraszamy do lektury.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem, a Azjatycki Coleslaw

Azjatycki Coleslaw jest zdecydowanie zdrowszą wersją surówki z czerwonej kapusty, tylko dlatego, że zamiast majonezu dodajemy pyszny azjatycki dressing na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i oliwy z oliwek. Dodatkowo świeży czosnek i imbir dodają surówce smaku i kolejnych właściwości zdrowotnych, a to wszystko dodatkowo przyprawione płatkami chili dla lepszego metabolizmu.

Właściwości zdrowotne surówki z czerwonej kapusty w wersji azjatyckiej coleslaw

Surówka z czerwonej kapusty może być spożywana przez osoby dbające o linie i chcące zdrowo się odżywiać. Kapusta czerwona pod wieloma względami bije swoją białą kuzynkę na głowę.

Kto by wiedział, że czerwona kapusta jest niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o antyoksydanty? Według Dr. Michaela Gregera eksperta w dziedzinie zdrowego odżywiania jedna filiżanka świeżo pokrojonej surowej czerwonej kapusty może zawierać ich 8 razy więcej niż biała!

Czerwona kapusta jest bogata w antocyjany, które nadają jej fioletowe zabarwienie (podobnie jak w przypadku buraków i jagód).

Antocyjany to jednak nie tylko naturalne barwniki roślinne. Związki te zostały sklasyfikowane jako polifenole i działają w celu zapobiegania stresowi oksydacyjnemu i mogą przyczyniać się do blokowania wzrostu komórek nowotworowych.

Być może słyszałeś, że czerwona kapusta zawiera dziesięć razy więcej witaminy A niż biała, ale czy wiedziałeś ile?

Czerwona kapusta jest potężnym źródłem witaminy A. W 100g znajduje się 1116 IU (22% dziennego zapotrzebowania), a w tej samej ilości białej kapusty tylko 98 IU (2%).

Czerwona kapusta to super żywność najwyższej jakości; ma wysoką zawartość witaminy C, którą trudno jest uzyskać z innych produktów spożywczych.

Co za odkrycie! Nigdy nie wiedziałam, że liście czerwonej kapusty są tak zdrowe. Zawierają 95% zalecanego dziennego spożycia na witaminę C w zaledwie 100 gramach, podczas gdy biała kapusta ma tylko 61%. Czerwony to zdecydowanie mój nowy ulubiony kolor warzyw, ponieważ dosłownie daje mi życie z każdym kęsem.

Utrzymanie silnej odporności wymaga spożywania jak największej ilości składników odżywczych, a czerwona kapusta może właśnie tego dokonać!

Czerwona kapusta jest zdrowszym i bogatszym źródłem minerałów niż, mogłoby się wydawać. Potas, mangan, selen, magnez czy żelazo to tylko niektóre przykłady z długiej listy bogatych źródeł minerałów w tym pysznym warzywie, które można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.

Polecam serdecznie jako dodatek do obiadu lub samą, przepis warty dodania do ulubionych. W tej wersji surówkę z czerwonej kapusty nawet nie fani czerwonej kapusty polubią.

Co jeszcze można przygotować z czerwonej kapusty?

Zerknijcie na nasze kapuściane propozycje:

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej