Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤120 -
Liczba porcji
8

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
W przepisie wykorzystuję tradycyjną foremkę chlebowa 25 x 10 cm
W przepisie tym można kombinować z użyciem innych mąk. Np zamiast tapioki można użyć skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kaszę gryczaną niepaloną można również zastąpić płatkami owsianymi lub domieszać je z kaszą gryczaną.
W przepisie na domowy chleb bezglutenowy na drożdżach można użyć od razu gotowych mąk, ale poprzez zmielenie brązowego ryżu ma on niski indeks glikemiczny. Domowe mąki bezglutenowe bardzo łatwo jest samemu przygotować w Thermomix, więcej na ten temat możecie przeczytać w naszym artykule: Domowa mąka bezglutenowa
Dodatkowo dla wszystkich bezglutenowców mamy przepisy na domowe produkty bezglutenowe do zabrania w podróż i ebooka z przepisami na domowe produkty bezglutenowe.
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek zrezygnować z jedzenia chleba z powodu nietolerancji glutenu? Bez względu na to, czy rezygnujesz z niego z powodów zdrowotnych, czy po prostu szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznego wypieku, proponujemy przygotowanie pysznego, bezglutenowego chleba. Dzięki Thermomix przygotujesz go w kilka minut, a na dodatek użyjesz tylko domowych mąk bezglutenowych z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu brązowego i tapioki.
Jak przygotować prosty chleb bezglutenowy na drożdżach w Thermomix?
Chleb to podstawa polskiego stołu i z pewnością wielu osobom będzie trudno zrezygnować z jego spożycia. Dlatego też postanowiliśmy podzielić się z Tobą przepisem na prosty chleb bezglutenowy na drożdżach, który możesz przygotować w Thermomix.
Do przygotowania chleba bezglutenowego będziesz potrzebować specjalnych mąk, które przygotujesz samodzielnie. Aby to zrobić, wymieszaj razem w Thermomix 250 g kaszy gryczanej, 130 g ryżu brązowego i 10 g tapioki. Wszystkie składniki powinny mieć konsystencję mąki. Następnie dodaj drożdży, soli, miódu i ciepłej wody do naczynia miksującego. Wykorzystując funkcję Interwał z łatwością wyrobisz ciasto chlebowe.
Jak upiec chleb bezglutenowy?
Gdy ciasto w Thermomix dobrze się zagniecie przełóż do foremki chlebowej wyłożonej papierem pergaminowym. Pozostaw na 50 minut. Chleb po wyrośnięciu wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, gdzie będzie się piekł przez ok 60 minut.
Wartości odżywcze chleba bezglutenowego
Chleb bezglutenowy, który przygotujesz w Thermomix, będzie pyszny, zdrowy i pełen wartości odżywczych. Bezglutenowe mąki, z których zostanie przygotowany, mają niski indeks glikemiczny i wysoką gęstość odżywczą. Wszystkie wartości odżywcze chleba bezglutenowego znajdziesz w naszej rozpisce poniżej składników do przepisu.
Dodatki do bezglutenowego chleba
Pamiętaj, że możesz eksperymentować z dodatkami do swojego bezglutenowego chleba. Można dodać rozdrobnione orzechy, ziarna słonecznika lub dyni lub ziarna lnu, aby nadać mu dodatkowej chrupkości. Możesz też pomyśleć o dodaniu płatków owsianych, aby nadać mu dodatkowego smaku. Można również dodać suszonych owoców jak rodzynki , żurawina, śliwki czy daktyle ale pamiętaj, że podniosą one indeks glikemiczny.

Zdrowy chleb bezglutenowy to idealna alternatywa dla klasycznych pieczyw, które mogą szkodzić Twojemu zdrowiu. Dzięki naszemu przepisowi na chleb bezglutenowy na drożdżach w Thermomix, przygotujesz go w kilka minut, a dodatkowo skorzystasz tylko z naturalnych, domowych mąk bezglutenowych. Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Cię do spróbowania tego pysznego i zdrowego przepisu. Smacznego!