Zupa krem z pomidorów przepis na Thermomix
Zupa pomidorowa jest podstawowym daniem w większości gospodarstw domowych. Ale czy wiesz, że ta skromna zupa może być używana do wspomagania utraty wagi, pielęgnacji skóry, a nawet polepszenia funkcjonowania układu odpornościowego? Zupa krem z pomidorów na Thermomix daje wiele korzyści . Podzielimy się zatem naszym przepisem na pysznie kremową zupę pomidorową, abyś mógł sam zacząć korzystać z tych korzyści zdrowotnych!
Gdy pomidory są w końcu w sezonie, jest ciężko oprzeć się tej pysznej zupie o kremowej konsystencji. Czy lubisz swój krem pomidorowy jako lekki lub gęsty, ziołami i serem lub tylko z grzankami – opcje są nieograniczone!
Krem ze świeżych pomidorów jest jest rozchwytywany szczególnie latem, gdy mamy najlepsze świeże, polskie pomidory.
Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Sekretem pysznej i zdrowej zupy krem są jej składniki. Zupę krem z pomidorów robi się w ekspresowym tempie. Jednak, aby zupa pomidorowa miała wyjątkowy smak, musimy do jej gotowania użyć świeżych i mięsistych pomidorów dojrzewających na pełnym słońcu. W tym przypadku były to pomidory odmiany lima, ale mogą to również być malinowe lub bawole serca.
Dodatkowo, aby nadać zupie trochę naturalnej słodyczy, ważne jest aby dodać podduszonej cebulki i ząbki czosnku.
Zamiast wykorzystania do zabielania śmietany używamy orzechy. Mogą to być orzechy nerkowca, makadamia lub migdały blanszowane (bez łupiny). Nadają idealnie kremowej konsystencji i pysznego delikatnego posmaku, a przy tym dostarczają nam cennego białka i kwasów omega.
Dzięki funkcji blendowania na Thermomix, możemy uzyskać pyszne, pożywne i zdrowe zupy o idealnie kremowej konsystencji. Każda zupa krem staję się wyjątkowo łatwa i pyszna jeśli macie w domu Thermomix.
Właściwości zdrowotne kremu z pomidorów
Krem z pomidorów jest doskonałym sposobem na wspomaganie odchudzania. Dzieje się tak, ponieważ zawiera tylko 250 kcal na porcję, a ponadto pomaga nam czuć się sytym.
Jest to również świetna opcja dla osób na diecie, które chcą zjeść coś bardziej aromatycznego, nie nadwyrężając przy tym swojego budżetu kalorycznego!
Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny o właściwościach przeciwutleniających, który może znacznie zmniejszyć ryzyko zawału serca, poprawić trawienie, wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych!
Likopen jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy zwanej karetonoidami. Co ciekawe, nie jest on tracony podczas podgrzewania wraz z upływem czasu! W przetworach znajduje się nawet 2-3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia starzenie się organizmu, ponieważ neutralizuje wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom komórek, które mogą prowadzić do rozwoju raka lub innych chorób, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona
Likoten nie traci ona swojej mocy wraz z ogrzewaniem – w rzeczywistości uzyskuje się do 3x więcej niż w surowych pomidorach! Oznacza to, że ta mała potęga walczy z uszkodzeniami komórek spowodowanymi codziennym zużyciem, jednocześnie opóźniając oznaki starzenia.
Pomidory są znane z tego, że obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie serca, częściowo dzięki wysokiej zawartości potasu. Potas jest środkiem moczopędnym, który pomaga wypłukać nadmiar płynów z organizmu.
Pomidory regulują pracę układu trawiennego dzięki błonnikowi, który znajduje się również w pestkach. Zachowaj je podczas gotowania, aby uzyskać zdrowy posiłek!
Propozycja podania kremu z pomidorów
Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej, którzy jedni uwielbiają z makaronem, a inni z ryżem.
Zupa krem z pomidorów, może być spożywana zarówno jako przystawka, jak i danie główne wszystko zależy z czym ją podasz, gdyż istnieje wiele możliwości smakowych.
Podanie jej z grillowaną piersią kurczaka . Jest to świetna opcja dla tych, którzy stosują dietę paleo lub keto.
Dodaj pesto liści bazylii lub pietruszki, aby nadać zupie pomidorowej włoski charakter.
Dla wegetarian zupa krem z pomidorów idealnie komponuje się z serem feta lub mozzarellą. A dla wegan istnieją już bardzo smaczne wegańskie zamienniki tych serów.
Zupę krem z pomidorów można również podać z podpieczonym chlebem posmarowanym ziołowym serkiem lub masłem czosnkowym albo z bagietka, czy też z kromką wiejskiego domowego chleba o chrupiącej skórce.
Jeśli krem z pomidorów rozcieńczysz wodą zaczyna ona bardziej smakować jak zupa pomidorowa i można ją podawać w tradycyjnej Polskie wersji czyli z makaronem lub ryżem. Moją ulubiona sztuczka dla zaoszczędzenia czasu przy gotowaniu różnych wersji zupy pomidorowej jest dodanie makaronu ryżowego, który bardzo szybko mięknie w zupie pod wpływem ciepła i nie trzeba nic dodatkowo gotować. Krem z pomidorów ma jednak tyle uroku, własnego smaku, że nie trzeba go ani zmieniać ani zagłuszać innymi składnikami i wybornie smakuje sam.
>>> Zobacz również – Przetwory Thermomix – najlepsze przepisy na zimę