Wiosenna zupa z nowalijek ze szparagami 

Lekka wiosenna zupa z nowalijek ze szparagami - smak Polskiej wiosny!
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Zupę można przygotwać również w stacji Thermomix Friend.

Najlepszą bazą do zupy będzie bulion warzywny z resztek, ale można również wykorzystać tradycyjny bulion warzywny lub wodę i dodać koncentrat bulionu warzywnego lub pastę miso, która nada bardzo ciekawego  i orientalnego smaku.

W przepisie tym możecie bawić się kompozycją warzyw zielony groszek zamienić na fasolkę szparagową lub bób lub pomieszać wszystkie trzy razem. To samo z kalafiorem, którego można zastąpić brokułem lub pomieszać oba.

Kombinacja ziół jest również dowolna, wybierajcie wasze ulubione smaki i bawcie się mieszaniem różnych rodzajów ziół ze soba.

Jeśli chcemy, aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna i kremowa, możemy dodać do niej mleko kokosowe, pastę miso lub sos sojowy.

Inną opcją dla podrasowania smaków będzie dodanie pesto:

 

Wiosna to czas, kiedy wiele smaków i zapachów wraca na nasze stoły po długiej zimie. To okres, kiedy w naszych ogrodach i na straganach pojawiają się świeże warzywa i owoce, które cieszą nasze podniebienie. Jednym z takich przepysznych dań jest lekka wiosenna zupa z nowalijek ze szparagami ze świeżymi ziołami (koperek, natka pietruszki, cebula dymka) podana z rzodkiewką na bulionie warzywnym.

Jak zrobić zupę z nowalijek ze szparagami?

Pierwszym krokiem do przygotowania wiosennej zupy jest umycie i pokrojenie wszystkich warzyw. Możemy wykorzystać nowalijki, takie jak kalafior, fasolka szparagowa, groszek cukrowy oraz rzodkiewka. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, a następnie obieramy. Ze wszystkich resztek warzywnych można zrobić bulion warzywny, który idealnie sprawdzi się jako baza do zupy.

Następnie kroimy drobno cebulę dymkę oraz przygotowujemy natkę pietruszki i koperek. Drobno pokrojone warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy przez około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy świeże zioła i rzodkiewkę z liśćmi! Są one jadalne i idealnie komponują się w tym zestawieniu.

pyszna lekka wiosenna zupa z nowalijek ze szparagami na bulionie warzywnym

Lekka wiosenna zupa z nowalijek ze szparagami i świeżymi ziołami to potrawa, która idealnie pasuje do wiosennej pogody oraz naszego zapotrzebowania na zdrowe i smaczne dania. Duża ilość witamin i minerałów zawarta w tych warzywach i ziołach jest ważna dla naszego zdrowia, a przepyszny smak dostarczy nam przyjemności z jedzenia. Gorąco polecamy wypróbowanie tego przepisu i cieszymy się, że mogliśmy się z Wami nim podzielić. Smacznego!

Tags:

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej