Sos pomidorowy
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤25 -
Liczba porcji
6
Przepis Thermomix
- Do naczynia miksującego dodać ćwiartki cebuli poszatkować 5 s/obr. 5.
- Dodać oliwę z oliwek, oregano, bazylię, płatki chili, ksylitol, sól himalajska i rumienić 5 min/ 120°C/ obr. 1.
- Dodać pasatę pomidorową, czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamiast miarki na pokrywkę nakładamy koszyczek lub osłonę przed rozpryskiwaniem i dusić przez 15 min/120°C/obr. 0.5.
- Sos wykorzystać do ulubionej pizzy lub dań z sosem pomidorowym.
Wskazówki
Sos najlepiej przechowywać w szklanym zamykanym pojemniczku w lodówce do okresu jednego tygodnia.
Warto w tym przepisie wykorzystać świeże pomidory jeśli są w sezonie. W pkt. 3. dodaj obrane pomidory ze skórki i przemiel je na passatę pomidorową 5 s/obr. wsteczne.5
Wspaniale nadaję się do pizzy, makaronów czy klopsików.
Rozdrabnianie sera na pewno często się przyda z tym przepisem. Zapamiętaj szczęśliwą liczbę 7.
Rozdrabnianie sera: Ser średnio twardy typu Gruyère, Emmentall 70 – 300 g, pokroić na kawałki 2 – 3 cm i rozdrobnić 5 – 14 s/obr.7. Vermezan – Wegański Parmezan,
Ser parmezan lub inny twardy ser (50 – 70 g pokroić na 2- 3 cm kawałki), rozdrobnić 10 s/obr. 10.
Najlepsza włoska pizza Thermomix – przepis na cienkie ciasto na pizzę