Najlepsza włoska pizza Thermomix
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤35 -
Liczba porcji
3
Przepis Thermomix
- Lekko nasmarować dużą miskę oliwą i odstawić na bok.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ksylitol i pokruszone drożdże wszystko wymieszać i pogrzać 1 min/37°C/obr. 2.
- Kolejno dodać sól himalajską, oliwę z oliwek i mąkę pszenną wyrobić 2 min/interwał.
- Ciasto przełożyć do nasmarowanej miski i przykryć ściereczką, zostawić w ciepły miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na opruszony mąką blat, podzielić na dwa lub trzy równe kawałki i rozwałkować przy pomocy wałka do preferowanej grubości.
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Nałożyć sos pomidorowy, ser mozzarella i ulubione dodatki.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 250°C, przez około 10 minut.
Wskazówki
Ciasto wystarcza na dwie duże kwadratowe pizzy albo trzy mniejsze okrągłe. Jeśli potrzebujecie przygotować większą ilość porcji przepis oczywiście można podwoić.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces wyrastania ciasta można je włożyć na 15 min do piekarnika i rozgrzać go do 40°C. Ciasto podwoi wtedy swoją objętość szybciej.
Do wyrobu ciasta do pizzy najlepiej jest używać włoskiej mąki typu 00 “Farina”, ale oczywiści jeśli nie macie takiej akurat w domu wystarczy zwykła maka pszenna.
Gotowe ciasto na pizzę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce do 3 dni.
Kto nie kocha pizzy? Domowa włoska pizza przygotowana w Thermomix nigdy nie smakowała tak dobrze! Ten przepis na pizzę na Thermomix jest najlepszym, jaki znajdziesz! Jest szybki, łatwy i pyszny, a ciasto nie dziurawi się i można go rozwałkować na preferowana grubość. Jeśli lubisz cienkie ciasto do pizzy, trafiłeś w 10!
Kiedy macie ochotę na cienką pizzę, uwierzcie nam, że mając Thermomix jest dużo łatwiej i taniej ją przygotować samemu w domu niż zamawiać z dowozem. Raz zrobiona, zdecydowanie wygra konkurs z zamawianą.