Mule w winie
Klasyczne mule w białym winie to danie, które jest jednocześnie lekkie i sycące, idealne na letnie upalne dni.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤25 -
Liczba porcji
2
TM6TM5Opcjonalnie Friend
Przepis Thermomix
- Do naczynia miksującego dodać czosnek i ćwiartki cebuli rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Zgarnąć kopystką na dno naczynia dodać oliwę i dusić 7 min/120°C/obr. 1, bez wieczka.
- W między czasie oczyścić i przygotować mule patrz wskazówki.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać białe wino, nałożyć przykrywkę i wkład Varomy z małżami. Gotować 20 min/Varoma/obr. 1.
- Mule przesypać na głęboki talerz, zalać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny i dodatkowo oliwą.
Wskazówki
Jak obierać mule:
- Za pomocą ostrego małego noża zeskrobać z muszli narośla i nierówności
- Za pomocą noża usunąć bisiory, tzn. włókniste nitki
- Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą w Varoma.
W Varomie można zmieścić jednorazowo nawet do 2 kg muli.
W przepisie można użyć dowolnego białego wytrawnego wina.
Czy uwielbiasz małże? Uwielbiam je gotowane w białym winie. W tym przepisie pokaże Ci, jak zrobić małże w białym winie przy użyciu Thermomix na Varomie. Jest to szybkie i łatwe danie, które idealnie nadaje się na posiłek w ciągu tygodnia.
Tradycyjnie zawsze gotowałam małże w garnku, jak uczono mnie w Chorwacji, ale przygotowanie ich w Thermomix na Varomie jest o wiele prostsze i szybsze, a efekty równie pyszny.