Gotowanie kaszy gryczanej niepalonej w Thermomix
Kasza gryczana niepalona jest idealnym dodatkiem do potraw. Jest łatwa do przygotowania w Thermomix. Ma pyszny, orzechowy smak oraz moc wartości odżywczych
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
1
TM6TM5
Przepis Thermomix
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną niepaloną.
- Gotować 12-15 min/100°C/obr. 4
Wskazówki
W przypadku większej porcji powyżej 100 g wydłużyć czas gotowania nawet do 20 minut.
Do ugotowania kaszy gryczanej niepalonej, można również użyć Thermomix Friend, należy wtedy wydłużyć czas gotowania i zmienić funkcję na Varomę: 20-25 min/Varoma/obr. 1. Warto wtedy uprzednio namoczyć kaszę gryczana w wodzie.
Kasza gryczana niepalona to lepszy wybór niż kasza gryczana palona ( poddana wcześniejszej obróbce termicznej). Dzięki temu procesowi staje się bardziej aromatyczna, ale prażenie pozbawia ją wartości odżywczych, a także dodaje goryczy; z tych powodów polecamy sięgać tylko po kaszę gryczaną niepaloną!