Czerwona sałatka z winegret
Pyszna i lekka czerwona sałatka z winegret, z idealną równowagą słodyczy i słoności, która sprawi, że Twoje kubki smakowe będą chciały więcej.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤25 -
Liczba porcji
2
TM6TM5Opcjonalnie Friend
Przepis Thermomix
- Piekarnik rozgrzać do 200°, do naczynia żaroodpornego włożyć paprykę, piec około 20 minut, aż skórka zbrązowieje.
- Do naczynia miksującego dodać listki mięty posiekać 3 s/obr. 6.
- Buraki pokroić w kostkę dodać do naczynia miksującego.
- Pomidorki przekroić na ćwiartki dodać do naczynia miksującego.
- Dodać nasiona granatu, ćwiartki truskawek i mix sałat.
- Paprykę obrać ze skórki i pokroić w piórka.
- Dodać ocet jabłkowy, miód, oliwę z oliwek i sól. Wszystko wymieszać 10 s/obr. wsteczne 2.5.
Wskazówki
Buraki można ugotować na parze w Thermomix lub Thermomix Friend – Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek umieścić w nim buraki. Gotować 30-40min/Varoma/obr. 1.
W przepisie tym dla wersji Raw Food (na surowo), gotowane buraki, można zasątpić burakami z zakwasu buraczanego.
Jeśli przygotowujesz sałatkę na grilla, możesz pominąć pieczenie papryki w piekarniku i przygotować ją bezpośrednio na grillu.
Tags: