Zupa krem ze szparagów
Spróbuj światowej klasy zupę krem ze szparagów na miarę kuchni Michelin. Odkryj, co czyni ją tak wyjątkową i zobacz w jak prosty sposób ją przygotować.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
2
TM6TM5Opcjonalnie Friend
Przepis Thermomix
- Szparagi obrać za pomocą obieraczki i odłamać końcówki.
- Do naczynia miksującego wlać 700 g wody i nałożyć koszyczek. Umieścić w nim połamane łodyżki szparagów i obiórki.
- Nałożyć przystawkę Varoma i umieścić w niej obrane szparagi.
- Gotować 20 min/Varoma/obr. 2.
- Ściągnąć Varomę i wyciągnąć koszyczek. Resztki i obiórki szparagów można wyrzucić. Wszystkie soki przeszły już do wywaru.
- Szparagi z Varomy dodać do naczynia miksującego. Blendować 30 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego dodać żółtko jajka, sól himalajską, masło klarowane i ponownie miksować 10 s/obr. 10.
- Podgrzać do temperatury 80°C. Można skorzystać z funkcji podgrzewanie w TM6.
- Podawać ze świeżym koperkiem i ulubionymi dodatkami.
Wskazówki
Podgrzewanie w TM5: 5-10 min/80°C/obr. łyżka.
Zupę krem ze szparagów można podawać z ulubionymi dodatkami wedle upodobań. Posypać świeżym szczypiorkiem, cebulką dymką czy podawać z plastrami łososia wędzonego.
Przed pokrojeniem, szczypiorek dobrze jest włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody i odciąć końcówki, które stały w wodzie w sklepie.