Zupa krem z dyni z nutą pomarańczy
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
2

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Pieczona dynia piżmowa
Dynia piżmowa jest moją ulubioną, ale do tego przepisu możesz wykorzystać prawie każdą dynie. Choć różnią się często smakiem, obróbka będzie bardzo podobna.
Dynie przekroić na pół i wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 200°C piec około 20 min. Wydrążyć miąższ i pestki. Miąższ z dyni wykorzystać do zupy.
A pestki i skórki dyni skropić oliwą i solą piec ponownie w 160°C przez około 45 minut. Tak przygotowane pestki i skórki dyni możesz wykorzystać do zupy lub sałatki.
Jeśli nie masz bulionu warzywnego w przepisie można najzwyczajniej wykorzystać wodę. Dobra dynia w połączeniu z nuta pomarańczy, imbirem i podsmażaną cebulką nadają wspaniałego smaku.
