Tradycyjna sałatka grecka

Sałatka grecka to danie, które istnieje od wieków i musisz jej spróbować! Jest to orzeźwiające danie z greckimi smakami i świeżymi produktami.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Połączyć pomidory, ogórek, paprykę, czerwoną cebulę i oliwki w dużej misce. Skropić równomiernie oliwą i ewentualnie octem z czerwonego wina, posypać oregano, szczyptą soli i pieprzem wedle uznania.
  2. Na wierzchu sałatki ułożyć duży kawałek sera feta w formie cegiełek (kwadratowej lub trójkątnej). Skropić oliwą i posypać suszonym oregano.

Wskazówki

Sałatkę najlepiej jest podawać zaraz po przygotowaniu.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce.

Pomidory w sałatce greckiej mogą być dowolnej odmiany, ale z racji tego, że w Polsce uprawia się wiele odmian przepysznych pomidorów warto wybrać swoje ulubione. Dla mnie będą to pomidory malinowe lub bawole serce.

Podobne przepisy na sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatki na grilla

Sałatka grecka to danie, które istnieje od wieków i jest to coś, czego musisz spróbować, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Jest to orzeźwiające danie z greckimi smakami i świeżymi produktami. Przepisów na sałatkę grecką jest wiele, ale ten jest wyjątkowy, bo tradycyjny zdradzający sekrety prawdziwej kuchni Greckiej, które udało mi się zdobyć odwiedzając ten kraj już wielokrotnie razu. Prawdziwe smaki Grecji ukryte na talerzu.

Sałatka grecka jest lekka i aromatyczna, dzięki czemu przepis ten jest idealnym letnim posiłkiem. Ten przepis na blogu nauczy Cię, jak zrobić tradycyjną sałatkę grecką tak, że można cieszyć się tym smaczne danie w każdej chwili!

Tradycyjna sałatka grecka powinna być podstawą każdej diety. Jest idealna na gorące, letnie dni, kiedy wszystko, co chcesz zrobić, to zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego podczas wylegiwania się na plaży lub w klimatyzowanym domu – nie ma znaczenia, gdzie jesteś! Horiatiki oznacza “sałatkę wiejską”, ponieważ jest ona serwowana już od czasów starożytnej Grecji, gdzie do stworzenia tego pysznego dania używano tego, co było dostępne w ich wiosce: oliwek, pomidorów, ogórków, cebuli i oliwy z oliwek oraz octu. Tradycyjne horiatiki nigdy nie są zbyt ciężkie, więc polecam je, jeśli utrata wagi jest jednym z Twoich celów, ale zawsze pamiętaj, że umiar jest kluczem.

Jak zrobić sałatkę grecką?

Tradycyjna sałatka grecka to zachwycające połączenie świeżych warzyw i orzeźwiających smaków. Sałatki te są znane od wieków, a w każdej z nich znajdziesz tę samą zwycięską kombinację składników, niezależnie od tego, gdzie ją zamówisz!

Zdarza się, że ​​różne części kraju mają własne lokalne sałatki greckie bazujące na podobnych składnikach, ale czasami zawierają jeden lub dwa unikalne, lokalne składniki z danego regionu jak np. kapary.

Podstawowym sekretem pysznej sałatki greckiej są jej składniki. Dlatego powinno się ją przygotowywać, kiedy wszystkie świeże składniki są w sezonie.

Sekrety tradycyjnej sałatki greckiej

Bez sałaty lub jakichkolwiek zielonych liści – Klasyczna sałatka grecka jest zrobiona wyłącznie na bazie warzyw takich jak: pomidory, ogórki, papryka, oliwki i ser feta. Bardzo często w polskich przepisach pojawia się sałata lodowa, ale nie jest to typowa salatka grecka. Sałata lodowa jest chrupiąca i mniej pożywna niż inne warzywa w tradycyjnej greckiej sałatki.

Bez dresingów – Mimo iż w przepisach często istnieje dresing grecki, tak naprawdę tradycyjna sałatka grecka jest po prostu skropiona dobrej jakości oliwą z oliwek, oczywiście najlepiej Grecką i odrobiną octu winnego, do tego suszone oregano i sól. Prosta i pyszna !

Duże kawałki warzyw – Wszystkie warzywa sałatki greckiej krojone są na duże kawałki, a w szczególności pomidory powinny być pokrojone w ćwiartki. Pomidory mogą być dowolnej odmiany choć bardzo często są to zwykłe klasyczne okrągłe .

Duży kawałek fety – Grecja jest bardzo dumna, ze swojej pysznej świeżej fety z owczego mleka. Jest gwiazdą tego dania i powinna być podawana w formie cegiełek (kwadratowej lub trójkątnej)na wierzchu sałatki. Nigdy się nie rozpada! Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz znaleźć tradycyjnej greckiej fety. Nie pozwól, aby to Cię zniechęciło, do przygotowania przepisu na sałatkę grecką, ponieważ i tak będzie pyszna.

Zielona papryka – Do klasycznej sałatki greckiej dodajemy tylko zieloną paprykę. Nie ma ani czerwonej ani żółtej, czasami dodają paprykę jasnozieloną.

Oliwki Kalamata tylko z pestkami – Sałatka grecka tradycyjnie serwowana jest z odmianą greckich czarnych oliwek zwanych Kalamata. Oliwki nie są drelowane, ale podawane z pestką. Ta odmiana greckich czarnych oliwek, jest przepyszna i koniecznie musicie jej spróbować.

Czerwona cebula – Sałatka grecka podawana jest z odmianą czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka.

Zielone ogórki – Jest to dyskusyjne, ale starodawna tradycyjna sałatka grecka nie zawierała tego pysznego warzywa. Uważa się, że powodem wykluczenia ich ze standardowego przepisu był fakt, że nie rosły one w Grecji do stosunkowo niedawna i dlatego uważane były za “egzotyczne” jedzenie!

Sałatka grecka i ser feta

Ser Feta jest podstawym i honorowym składnikiem sałatki greckiej. Ser Feta jest miękkim, dojrzewającym (min. 3 miesiące) serem z mieszanki mleka owczego i koziego lub tylko z mleka owczego. Słoność w połączeniu z kremową konsystencją tego słono-kremowego produktu mlecznego nadaje mu intensywny smak, którego nie znajdziesz w innych serach. Sałatka grecka nie była by tak wspaniała bez sera feta.

Sałatka grecka z serem feta, stała się tak popularna na całym świecie, że na rynku pojawiło się obecnie wiele zamienników sera feta. Nawet weganie mogą cieszyć się jej smakiem wraz wegańskim serem feta.

W sałatce greckiej cieszymy się smakiem, świeżych pomidorów, oliwek, czerwonej cebuli, zielonej papryki, zielonego ogórka i serem feta, do tego oliwa, oregano i ewentualnie ocet winny, solą i pieprzem.

Jak przygotować inne wersje sałatki greckiej?

Jednym z najbardziej popularnych greckich dań jest ich grecka sałatka, która istnieje już od wieków. Sałatka grecka wykorzystuje różne warzywa, takie jak oliwki, pomidory i paprykę, aby stworzyć apetyczne danie idealne na letnie dni lub na gorący dzień, kiedy nie masz ochoty na gotowanie! Oczywiście można ją zmieniać i dodawać swoje ulubione składniki.

Co dodać do sałatki greckiej? Sałatkę grecką, można spożywać na wiele sposobów tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie co chciał byś jeszcze do niej dodać. Osobiście jestem fanką jej tradycyjnej wersji, ale można do niej dodać np. komosę ryżową, ulubione pestki lub nawet kawałki pieczonego kurczaka lub krewetki. Sałatka grecka jest znana od wieków i cieszy się popularnością na całym świecie.

Przepis na sałatkę grecką podstawowe składniki i historia

W rzeczywistości, jednym z sekretów tradycyjnych greckich sałatek jest zachowanie prostoty, z niewielką ilością warzyw w dużych kawałkach. Jak powstała sałatka grecka? Nie jest jasne, kto jako pierwszy przyrządził sałatkę grecką. Najwcześniejsza znana wzmianka pochodzi z 1802 roku, ale danie może być znacznie starsze niż to! Jedną rzeczą, którą możemy z całą pewnością stwierdzić na temat jej pochodzenia, jest to, że jest bardzo stara i używano w niej tylko zdrowych składników.

Podobne przepisy na tradycyjne greckie sałatki

Grecka Horta – Greckie danie, Horta, to pyszna i zdrowa sałatka z gorzkiej zieleniny z dodatkiem soku z cytryny. Tradycyjnie przyrządza się ją z mniszka lekarskiego, ale można ją zastąpić innymi rodzajami, takimi jak np. radicchio. Składniki sieka się na małe kawałki, a następnie gotuje w osolonej wodzie, aż będą wystarczająco miękkie, aby można je było odcedzić z rondla. Dodanie do nich oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętego soku z cytryny sprawi, że posiłek ten będzie zarówno smaczny, jak i pożywny!

Sałatka Ampelofasolia – Sałatka z gotowanej zielonej fasoli z dużą ilością posiekanej natki pietruszki, polana czosnkowym winegretem. Podawana jest na gorąco lub w temperaturze pokojowej, to świetna sałatka na grilla lub inne spotkania, na których sałatka może chwilę posiedzieć poleżeć. Można ją podawać ze świeżymi pomidorami i pokruszoną grecką fetą.

Melitzanosalata Agioritiki – Ateńska Sałatka z bakłażanem jest podobna do baba ghanoush i może być podawana jako pasta do smarowania lub dodatek do grillowanych mięs. Pieczony bakłażan jest tłuczony z cebulą, sokiem z cytryny i dużą ilością oliwy z oliwek, aby był kremowy i gładki. Czasem dodaje się twarde sery typu parmezan lub fetę.

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej