Tort makowy z masą mascarpone
-
Poziom trudności
średni -
Przygotowanie
≤30 -
Czas całkowity
≤90 -
Liczba porcji
12
Przepis Thermomix
Biszkopt
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i posmarować foremkę tłuszczem.
- Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać ksylitol do masy mascarpone (50 g) i zmielić na cukier puder 20 s/obr. 10. Przesypać do miseczki.
- Do naczynia miksującego wysypać cukier kokosowy (150 g) i zmielić na puder 20 s/obr. 10. Przesypać do miseczki.
- Do naczynia wsypać mak zmielić 50 s/obr. 9. Przesypać do miseczki
- Do naczynia miksującego wsypać figi przekrojone na pół i migdały, rozdrobnić 6 s/obr. 6. Przesypać do miseczki.
- Umyć i dobrze wysuszyć Thermomix – patrz wskazówki.
- Nałożyć motylek. Wbić białka jajek do naczynia miksującego, a żółtka osobno do miseczki. Dodać szczyptę soli i ubijać 4 min/ 37°C/obr. 4.
- Dodać żółtka i zmielony cukier kokosowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
- Dodać figi z migdałami i zmielony mak, wszystko wymieszać 15 s/obr. 2.
- Ściągnąć motylek, a masę przelać do foremki i piec około 30 do 40 minut lub do testu suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt wystudzić przed rozkrojeniem na pół.
- Kolejno przygotować masę.
Masa mascarpone
- Do naczynia miksującego dać serek mascarpone, cukier puder z ksylitolu, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko wymieszać 30 s/obr. 3.
- Część masy wyłożyć na spód przekrojonego makowego biszkopta, rozsmarować kopystką.
- Nałożyć drugą warstwę makowego biszkopta i ponownie rozsmarować masę mascarpone, przykrywając również brzegi tortu.
- Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Wskazówki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm.
Dla cukrzyków cukier kokosowy zastąpić dozwolonym słodzikiem jak np. ksylitol czy erytrol.
Cukier puder dla cukrzyka – Warto sobie przygotować więcej ksylitowego cukru pudru. Jeśli chcesz użyć ksylitol zarówno do biszkoptu makowego jak i masy z mascarpone należy zmielić 200g. Cukier puder z ksylitolu można przechowywać w spiżarni w szklanym pojemniczku. Na pewno przyda się w innych naszych przepisach na torty i desery.
Przed przystąpieniem do ubijania piany z białek należy upewnić się, że naczynie miksujące jest suche. W tym celu po dokładnym wytarciu naczynia miksującego, należy założyć pokrywę i ustawić kilka sekund na obr. 10. W ten sposób nóż wyrzuci pozostałą wodę na ścianki naczynia miksującego, która należy ponownie wytrzeć.
Jak poprawnie założyć motylek aby nie spadał z ostrzy noża?
- Nałożyć motylek od góry na naczynie miksujące i obrócić go w odwrotnym kierunku do wybranego kierunku obrotów noża miksującego. Zahaczyć o dolne norze.
- Sprawdzić, czy motylek jest zaczepiony i nie można go wyciągnąć prosto do góry.
Biszkopt makowy można dodatkowo nasączyć mieszanką wody i likieru Cointreau (likier pomarańczowy) w proporcji 1:1 (50 ml wody: 50 ml cointreau). Wystarczy pomieszać oba składniki i za pomocą łyżeczki równomiernie nasączyć obie warstwy makowego biszkoptu.
Przepis na tort z podanych proporcji wystarcza na tort dwupoziomowy z tortownicy o średnicy 24 cm. Jeśli macie do dyspozycji mniejszą tortownicę o średnicy 21 cm, można nawet zrobić tort 3 warstwowy.
Na duże imprezy zachęcamy do przygotowania podwójnej porcji. W takim przypadku należy podwójnie wykonać mielenie maku po 250g. Większa ilość maku nie mieli się zbyt dobrze na raz. Należy również wykorzystać większą tortownicę np. 27 cm.