Sernik wiedeński z malinami
Puszysty sernik wiedeński bez spodu z malinami przygotowanym specjalnie na Wielkanoc, będzie najlepszym deserem, jaki goście jedli od wieków!
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤90 -
Liczba porcji
12
TM6TM5Opcjonalnie Friend
Przepis Thermomix
Sernik
- Piekarnik rozgrzać do 160°C. Tortownicę posmarować masłem.
- Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka 2-4 min/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przełożyć do miski i ściągnąć motylek.
- Do naczynia miksującego dodać żółtka jajek, ksylitol, ser twarogowy, roztopione masło klarowane oraz budyń. Wszystko wymieszać 2 min/obr. 6.
- Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać kopystką, aby masa serowa i piana z białek się połączyły.
- Masę przelać do foremki piec około 1 godziny i 15 minut lub do momentu, aż masa serowa będzie ścięta.
Maliny
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać ksylitolu i zmiksować 15 s/obr. 10.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2.
- Sernik polać sosem malinowym przed podaniem.
Wskazówki
Tortownica o średnicy 24-26 cm.
Przed przystąpieniem do ubijania piany z białek należy upewnić się, że naczynie miksujące jest suche. W tym celu po dokładnym wytarciu naczynia miksującego, należy założyć pokrywę i ustawić kilka sekund na obr. 10. W ten sposób nóż wyrzuci pozostałą wodę na ścianki naczynia miksującego, która należy ponownie wytrzeć.
Jak poprawnie założyć motylek aby nie spadał z ostrzy noża?
- Nałożyć motylek od góry na naczynie miksujące i obrócić go w odwrotnym kierunku do wybranego kierunku obrotów noża miksującego. Zahaczyć o dolne norze.
- Sprawdzić, czy motylek jest zaczepiony i nie można go wyciągnąć prosto do góry.