Aby zaoszczędzić czas na krojeniu jabłka można, przed przystąpieniem do przygotowania przepisu, obrać i pokroić na ćwiartki kolejno rozdrobnić w Thermomix 4 s/obr. 4. Przesypać do miseczki i dodać w odpowiednim kroku przepisu.
Dla dzieci uczulonych na orzechy, mleczko kokosowe zastąpić owsianym i dodać 50 g dowolnego tłuszczu jak oliwa z oliwek, masło klarowane, itp. Tłuszcz nadaje muffinką wilgotności.
Przepis można przygotować odpowiednio dla 6 muffinek jak również dla 24 szt. W przypadku podwójnej porcji czyli 24 szt. wszystkie jabłka nie zmieszczą się do naczynia miksującego i część można dołożyć do już wypełnionych mufiinek. Dla zaoszczędzenia czasu bardzo często przygotowuje podwójną porcję (24 szt.) i połowę masy zamrażam w torebce zip lock lub pojemniku, na czarną godzinę.
Jeśli podoba Ci się ten przepis i szukasz więcej zdrowych propozycji, koniecznie zaglądnij do naszego nowego eBooka “Lunchbox dla dzieci z przepisami na Thermomix“, w którym znajdziesz inspiracje na słodkie jak i słone przepisy.