Kasztanowe naleśniki
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
12

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejTak wielu ludzi cierpi na celiakię lub nietolerancję glutenu, a znalezienie przepisów bez glutenu jest dla nich niesłychanie istotne. Jednym ze smaczniejszych przykładów są kasztanowe naleśniki bezglutenowe. Naleśnik gotowany jest z mąki kasztanowej, która ma pyszny orzechowy smak nadając daniu niepowtarzalnego aromatu. Mimo iż danie brzmi bardzo wykwintnie jest niesamowite łatwe i szybkie w wykonaniu. Wystarczy, że zaczniemy od kasztanowego ciasta naleśnikowego. Do jego przygotowań potrzebujemy: mąki kasztanowej, cynamonu, mleka roślinnego jajek i cukru kokosowego lub ksylitolu. Tak naprawdę wszystkie ze składników większość z Was ma w domu, tylko mąka kasztanowa jest trudniej dostępna, ale można ją kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością.
Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały składnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Można je stosować do potraw słodkich i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej podnosi smak każdego dania.
Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych owoców kasztanów. Mąka ta posiada szczególne właściwości oraz wartości odżywcze, m.in. jest lekkostrawna, a jednocześnie stanowi dobre źródło błonnika. Posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne dzięki zawartości garbników oraz bioflawonoidów.
Jest to zdrowa alternatywa dla osób, które nie tolerują glutenu. Kasztan jest w 100% naturalnym produktem bez żadnych dodawanych substancji. Kasztanowe naleśniki bezglutenowe to doskonały przepis na pyszny poranek lub słodką popołudniowa przekąskę.