Domowy majonez
-
Poziom trudności
-
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤5 -
Liczba porcji
6
TM6TM5



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Koniecznie używamy jajek ekologicznych lub chociaż „z wolnego wybiegu”. Takie jajka oznaczone są numerkiem ‚1’ na skorupce.
Majonez najłatwiej będzie Wam przygotować z jajka w temperaturze pokojowej.
Kluczowe jest powolne dodawanie oleju, bo tylko w ten sposób majonez się ładnie zagęści, a wszystkie składniki dobrze wymieszają.
Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Pamiętaj, aby po przygotowaniu majonezu przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku maksymalnie kilka dni. Domowy majonez nie zawiera żadnych konserwantów dlatego jego data przydatności jest dużo krótsza niż majonezu kupnego.