Domowe mleko migdałowe
-
Poziom trudności
-
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤90 -
Liczba porcji
2
Przepis Thermomix
- Migdały blanszowane namoczyć na noc.
- Kolejno odcedzić i przepłukać.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone migdały blanszowane i wlać letniej filtrowanej wody. Miksować 2 min/obr. 10.
- Skosztować i doprawić słodzikiem plus opcjonalnie wanilią. Ponownie zmiksować 10 s/obr. 10.
- Przecedzić przez drobne sitko lub gazę i przelać do szklanej zamykanej butelki. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 3 dni.
Wskazówki
W przypadku migdałów niełuskanych zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut lub, aż do momentu aż łupina się pomarszczy. Najlepiej jest je zostawić namoczone na noc.
Aby usunąć z orzechów zewnętrzną łupinę, polej je zimną wodą, aby ochłodzić dłonie, a następnie ostrożnie wyciśnij migdał ze skórki, aż wyskoczy na wierzch! Można też wykorzystać Thermomix do drobnego rozdrobnienia i przecięcia łupiny, którą później łatwiej oddzielić od orzecha lub nawet sama odejdzie. Rozdrobnić 1 – 2 s/ obr. 5.
Z pozostałej masy migdałowej można ponownie zrobić mleko, dolać kolejne 500 g wody filtrowanej i zmiksować, aż do uzyskania już lżejszego mleka migdałowego idealnego np. do smoothie. Jeśli dalej zostanie masa migdałowa można ją wykorzystać do smoothie lub np. owsianki na śniadanie.