Congee – Zupa ryżowa
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
-
Czas całkowity
-
Liczba porcji
6



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Kluczem do tego przepisu jest poprawna objętość ryżu do bulionu, w stosunku 1: 3 i idealnie przygotowana smażona cebulka.
Przepisy na buliony kolagenowe: Bulion wołowy, bulion drobiowy. Oczywiście jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem można wykorzystać bulion warzywny.
Pkt. 5 – Czas gotowania zależy od temperatury bulionu, dla osób posiadających TM 6 można skorzystać z funkcji podgrzewania.
Przy robieniu prażonej cebulki zawsze zaczynamy od imbiru. Imbir potrzebuje wysokiej temperatury, jeżeli dodacie szalotkę zanim imbir jest właściwie usmażony, nie uda wam się już tego zrobić. Imbir nabierze ładnego brązowego koloru i zacznie przyklejać się do brązowej łyżki, wtedy wiecie, że jest gotowy i można dodać szalotki.
Czosnek łatwo się pali w wysokiej temperaturze, dlatego dodajemy go na sam koniec. Rozgrzana patelnia i oliwa wystarczą by usmażyć czosnek.
Maksymalna porcja do przygotowania to porcja z przepisu dla 6 osób.
Congee z brązowego ryżu wyśmienicie smakuje na drugi dzień, lecz do jego odgrzania należy dodać bulionu lub wody, gdyż z czasem staje się on gęstszy. Congee można również wykorzystać jako przystawka do dania głównego, z czasem gęstnieje i przyjmuje formę risotto.