Chleb bezglutenowy na zakwasie

  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Przepis Thermomix

  1. Kaszę gryczaną niepaloną przepłukać i zalać 1,5l letniej wody, tak aby przykryła kaszę. Pozostawić na 24h najlepiej w ciepłym miejscu.
  2. Po 24h odlać wodę z kaszy gryczanej, pozostawiając około 50 ml wody z namoczonej kaszy. Można użyć do tego koszyczka z Thermomix.
  3. Kaszę wsypać do naczynia miksującego. Dodać sól, miód, czarnuszkę, oliwę oraz wodę z namaczania kaszy (50 g). Miksować 1 min/obr. 10 od czasu do czasu mieszając kopystką.
  4. Do masy dodać siemię lniane, ziarno słonecznika, a całość mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
  5. Foremkę do chleba wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę do foremki, posypać ulubionymi nasionami z wierzchu i pozostawić do wyrośnięcia na 12h w ciepłym miejscu.
  6. Chleb włożyć do piekarnika, a następnie rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec przez około 1 godzinę.
Tags:

Polecane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej