Chleb bezglutenowy na zakwasie
-
Poziom trudności
średni -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤90 -
Liczba porcji
14
TM6TM5
Przepis Thermomix
- Kaszę gryczaną niepaloną przepłukać i zalać 1,5l letniej wody, tak aby przykryła kaszę. Pozostawić na 24h najlepiej w ciepłym miejscu.
- Po 24h odlać wodę z kaszy gryczanej, pozostawiając około 50 ml wody z namoczonej kaszy. Można użyć do tego koszyczka z Thermomix.
- Kaszę wsypać do naczynia miksującego. Dodać sól, miód, czarnuszkę, oliwę oraz wodę z namaczania kaszy (50 g). Miksować 1 min/obr. 10 od czasu do czasu mieszając kopystką.
- Do masy dodać siemię lniane, ziarno słonecznika, a całość mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
- Foremkę do chleba wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę do foremki, posypać ulubionymi nasionami z wierzchu i pozostawić do wyrośnięcia na 12h w ciepłym miejscu.
- Chleb włożyć do piekarnika, a następnie rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec przez około 1 godzinę.

Tags: