Brownie czekoladowe
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
6
Przepis Thermomix
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Foremkę do brownie posmarować masłem.
- Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i zmielić na mąkę 1 min/obr. 10. Mąkę owsianą przesypać do miseczki.
- Do naczynia miksującego wsypać kawałki czekolady, rozdrobnić 5 s/obr. 9.
- Dodać masło klarowane i roztopić 3 min/60°C/obr. 3.
- Dodać ksylitol, jaja kurze, mąkę owsianą, kako, proszek do pieczenia i szczyptę soli wszystko zmiksować 20 s/obr. 4.
- Masę przelać do foremki i zapiekać około 25 do 30 min, aż do momentu, kiedy wierzch brownie popęka.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
-
Podawać posypane jagodami i płatkami migdałowymi.
Wskazówki
Brownie będzie gotowe jak zacznie pękać z wierzchu w piekarniku.
Zanim pokroisz brownie na kwadraty, po tym jak już będzie ostudzone, włóż ciasto do lodówki i jeszcze bardziej schłodź. W ten sposób bardziej się utwardzi i będzie łatwiej je pokroić. Aby pokroić brownie najlepiej jest je w całości wyciągną z foremki i dopiero pokroić na równe kawałki.
Dla łakomczuchów czekoladowych, można podwoić wszystkie składniki, aby uzyskać większą ilość czekoladowych kawałków. Oczywiście należy wtedy użyć większej foremki.
Brownie najlepiej jest przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniczku w lodówce nawet do 5 dni.
W przepisie można wykorzystać mąkę migdałową zamiast owsianej.