Bezglutenowe krakersy z nasionami
Szukasz zdrowszej alternatywy dla bezglutenowego chleba? Domowej roboty krakersy z nasion, są szybkie, łatwe i pyszne. Staną się Twoją ulubioną przekąską.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
6
TM6TM5
Przepis Thermomix
- Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i za pomocą pędzelka posmarować oliwą.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać płatki owsiane i kaszę gryczaną zmiksować na mąkę 10 s/obr. 10.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać 10 s/obr. wsteczne 3.
- Na blaszkę z papierem pergaminowym wyłożyć cisto i za pomocą kopystki, rozsmarować na cienką warstwę około 5 mm
- Piec około 30 minut lub, aż do chrupkości.
- Odczekać do wystygnięcia i pokroić na krakersy.
Wskazówki
Krakersy przechowywać w szklanym zamykamy pojemniczku do miesiąca czasu.
Jeśli nie macie przyprawy suszone pomidory, można ją zrobić samemu i dodać do miksowania płatków owsianych i kaszy gryczanej, suszone pomidory.
Podawać z ulubioną pastą kanapkową jak np. pasta z awokado i jajek, guacamole …