Vermezan to wegański parmezan, czyli wersja zdrowsza i lepsza bazująca na orzechach i płatkach drożdżowych nieaktywnych nadających serowego smaku.
Vermezan jest idealnym zastępnikiem parmezanu dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi na nabiał, laktozę, kazeinę czy będących na diecie wegańskiej lub raw food.
Bardzo fajnie sprawdza się w daniach z makaronem, risotto czy lasagni. Choć nie będziemy ukrywać, że jest po prostu pyszny, gdy posypiemy nim zupę, ulubioną sałatkę czy też pizzę.
Przepis na vermezan jest bardzo łatwy, wystarczą trzy składniki: orzechy, płatki drożdżowe nieaktywne i sól himalajska, a do tego Thermomix lub moździerz. Przepis jest tak prosty, że wydaje się, że nie próbując, tracimy. Jestem pewna, że tak bardzo spodoba Wam się przepis na vermezan, że stanie się Waszym nowym „go-to” i zaczniecie dodawać go do wszystkich ulubionych włoskich dani.
Serowy smak roślinnego parmezanu uzyskany jest dzięki płatkom drożdżowym nieaktywnym. Jak sama nazwa wskazuje, są nieaktywną formą drożdży, co wskazuje, że możemy je spożywać bez ryzyka, które łączyłoby się z jedzeniem zwykłych drożdży. Warto zaznaczyć, że nieaktywne płatki drożdżowe są świetnym wzmacniaczem smaku i zagęszczaczem. Nie są one niezbędne, ale pomagają wydobyć smak potraw, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą!
Jeśli zawsze chciałeś spróbować wegańskiego parmezanu? Teraz masz szansę przygotować go samemu. Vermezan to produkt dla lubiących alternatywne smaki. To najlepszy czas na zdrowe zmiany!