Zupa dyniowa
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤45 -
Liczba porcji
4



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Dynie jest najlepiej przygotować wcześniej i upiec ją w piekarniku w tepm. 180 – 200°C przez około 20-30 minut. Jeśli masz w domu dynie Hokaido, jest ją łatwiej pokroić na surowo i nie trzeba jej wcześniej podpiekać, żeby ja pokroić i dodać do zupy.
Dla diety lekkostrawnej do zupy upiec również paprykę w czasie pieczenia dyni. Kolejno obrać ze skóry.
Zupę najlepiej jest zrobić z dodatkiem świeżej kolby kukurydzy. Jeśli nie ma na nią sezonu, można dodać mrożoną kukurydzę lub kupić gotowaną kukurydzę w kolbie, albo po prostu pominąć ten składnik czy też dodać inne warzywo, które lubisz jak np. ziemniaki czy pieczarki.
Osobiście nie polecam dodawania kukurydzy z puszki, ale jeśli lubisz też można z niej ewentualnie skorzystać. Konserwy – czy żywność z puszki jest zdrowa?
Jedzenie zupy sprzyja zdrowiu i pozwala zachować zdrową sylwetkę, dlatego dieta zwana “dietą zupową” robi furorę. Pozwala stracić nawet kilka kg w ciągu tygodnia. Poznaj zasady diety zupowej i dowiedz się, jak gotować zupy, by były zdrowe i pożywne, a w dodatku odchudzały.