Zupa Botwinka
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
2



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Sekretem naszej botwinki jest bulion warzywny i dobry zakwas z buraków, który można obecnie kupić w każdym polskim sklepie lub przygotować samemu poprzez zakiszenie buraków.
Z botwinką najlepiej komponują się młode ziemniaki zobacz jak je obrać bez osłony noża wykorzystując Thermomix – Jak obrać młode ziemniaki w Thermomix?
Opcjonalnie botwinkę można doprawić miodem lub syropem z agawy. Jeśli zakwas buraczany jest zbyt kwaśny dodanie soli do zupy zniweluje kwaśność.
Jeśli lubicie botwinkę z jajkami można je z ławtością ugotować w Thermomix korzystając z funkcji – Gotowanie jajek
Zupa botwinka z młodych buraków to jedna z najpopularniejszych zup spożywanych w Polsce w okresie wiosennym. Jest to idealny czas, aby delektować się tym lekkim i orzeźwiającym daniem. Botwinka, czyli młode liście buraków, są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. W tej oto dawce zdrowia kryje się tajemnica aromatycznej i wyśmienitej botwinki, która przyciągnie niejednego smakosza.
Dlaczego warto jeść botwinkę?
Botwinka, czyli liście młodych buraków, jest warzywem o działaniu odkwaszającym. Jest bogata w potas, żelazo, wapń, magnez, miedź, fosfor, witaminę C, K, B6, karoten i w innych składników odżywczych. Dlatego też warto włączyć ją w codzienną dietę. Ugotowane liście młodej botwinki wyróżniają się niezwykłym smakiem, co sprawia, że talerz zupy botwinkowej to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także dla wielbicieli smacznego jedzenia.
Jak zrobić Botwinkę w Thermomix?
Składniki potrzebne do przyrządzenia botwinki z młodych buraków są proste i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Wystarcz: 1-2 pęczki botwinki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek dymki, młode ziemniaki, bulion warzywny, oliwa z oliwek i zakwas z buraków. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i zalać z 1,5 litrem bulionu warzywnego. Gotować przez około 25 minut wykorzystując do tego Thermomix lub Thermomix Friend. Po upływie 25 minut zupę należy doprawić zakwasem buraczany, świeżym koperkiem i cebulką dymka. Dodatkowo polać oliwą z oliwek. Botwinkę można podawać z jajkiem i dodatkowo jogurtem naturalnym bez laktozy, które nada zupie bardziej sycący smak i uczynią ją pełnowartościowym posiłkiem


Zupa botwinka z młodych buraków to nie tylko przysmak polskiej kuchni, ale także niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Jest to bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Jest przepyszna, lekkostrawna i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i urodę. Zapraszamy do spróbowania i delektowania się tym wyjątkowym smakiem.