Wiosenna sałatka z jajkiem i szparagami
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤15 -
Liczba porcji
2



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Aby sałatka nabrała jeszcze bardziej Polskiej wersji zamiast sera feta można użyć sera Bundz z mleka owczego. Bardzo fajnie będzie się również komponować ser biały wędzony dymem, który można kupić np w Biedronce. Niestety nie ma jeszcze dostępnej wersji bez laktozy.
Czas gotowania jajek, zależy od preferowanej konsystencji:
– 10 min bardzo miękkie (żółtko płynne, białko ścięte)
– 11 min miękkie (żółtko płynne, białko twarde)
– 12 min miękkie (żółtko płynne)
– 13 min twarde (żółtko i białko ścięte)
– 14 min bardzo twarde
Thermomix TM6 – Funkcja gotowania jajek
Wystarczy wejść do panelu nowych programów i wybrać funkcję gotowanie jajek. Po przyciśnięci programu pokazuje się szczegółowa instrukcja jak gotować.
Czy jest coś lepszego niż sezonowe produkty prosto z polskiej ziemi? Wiosna to czas, kiedy zaczynamy cieszyć się jasnymi i kolorowymi posiłkami, pełnymi świeżych warzyw i ziół. Przedstawiam Wam dzisiaj wiosenną sałatkę z jajkiem i szparagami, posypaną polskimi ziołami – koperkiem, pietruszką i cebulą dymką, skropioną delikatnym sosem z oliwy i soku z cytryny. Ta wiosenna uczta idealnie sprawdzi się jako szybki lunch do zabrania do pracy lub jako danie na spotkanie ze znajomymi.
Wiosna to idealny czas na zaczęcie zdrowszego stylu życia i włączenie do swojej diety więcej świeżych, sezonowych produktów. Jednym z nich są właśnie szparagi – bogate w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczne. W połączeniu z jajkiem, ziołami i oliwą tworzą wyjątkowo smakowitą i pożywną sałatkę. W Polsce najbardziej znane są te zielone, ale warto spróbować także białych, które są bardziej delikatne w smaku.
Jajka to kluczowy element tej sałatki, który uzupełni ją o cenne białko i dodatkowo doda sycących właściwości. Najlepiej, jeśli są to jajka od kur z wolnego wybiegu lub z ekologicznych gospodarstw.


W tak prosty sposób możemy stworzyć danie pełne smaku, koloru i zdrowia. Wiosenna sałatka z jajkiem i szparagami to idealna opcja na szybki lunch czy kolację, a jednocześnie wspaniałe danie na spotkanie ze znajomymi. Polskie warzywa i zioła to bogactwo smaku i warto wykorzystać je w kuchni, aby podkreślać wyjątkowe smaki każdej pory roku. Przygotujcie tę wiosenną sałatkę i cieszcie się wraz z nią sezonowymi przysmakami!