Wege Shawarma

Wege Shawarma z portabello i boczniaków. Aromatyczna, pełna smaku, pieczona do perfekcji – idealna dla każdego smakosza!
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

  1. Obieranie portabello: Przy obieraniu grzybów portabello, możesz użyć mały nożyk, aby ściągnąć skórkę. Zachowaj skórki i  nadziej je również na szaszłyki razem z całą resztą. Zapewni to większą różnorodność tekstur w Twojej shawarmie.
  2. Przygotowanie boczniaków: Boczniaki są znakomitym zamiennikiem mięsa dzięki swojej strukturze. Upewnij się, że są dobrze oczyszczone.
  3. Marynowanie: Daj grzybom trochę czasu w marynacie – im dłużej się marynują, tym więcej smaku wchłoną.
  4. Pieczenie: Grzyby powinny się upiec do złotobrązowej barwy, a nie spalić. Regularnie sprawdzaj, aby uzyskać idealny stopień przypieczenia i ewentualnie obróć jeśli jest taka potrzeba.
  5. Podawanie: Wege Shawarmę z grzybów portabello i boczniaków można podać na różne sposoby: obok ryżu lub komosy ryżowej z sałatką i tzatziki, zawiniętą w tortillę dla szybkiego posiłku, lub jako dodatek do sałatki dla lekkiej kolacji. Dodaj świeże zioła i skrop cytryną dla podkreślenia smaku.

Odkryj smaki Bliskiego Wschodu z wyjątkowym wegańskim twistem dzięki tej wyśmienitej Wege Shawarmie z grzybów portabello i boczniaków. Świetna propozycja na aromatyczny i zaspokajający posiłek, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsnych odpowiedników tego dania.

Na zdjęciu przedstawiona jest wegetariańska shawarma przygotowana z grzybów portobello i boczniaków, podana na drewnianej desce. Grzyby i warzywa są nabite na szpadki i lekko przypieczone. Towarzyszy im sałatka z liści z dodatkiem ziaren granatu na błękitnym talerzu oraz sos ziołowy w niebieskiej miseczce. Całość na różowym tle

Marynata, serce tego przepisu, to misterna kompozycja przypraw, która przenosi zwykłe grzyby do krainy intensywnych, głębokich smaków. Dodatek świeżego czosnku i złocistej oliwy tworzy harmonijną całość, która doskonale pokrywa każdy boczniak i portabello.

Przygotowanie tej shawarmy to nic trudnego. Po prostu przypraw, nadziej na patyczki i piecz, aż grzyby osiągną idealną, złotobrązową kruchość. Piekarnik w tym przepisie jest niczym artysta, który nadaje każdemu kęsowi perfekcyjną teksturę i smak.

Podane na eleganckim, drewnianym talerzu, te wege szaszłyki staną się gwiazdą każdego stołu. A kiedy uzupełnisz je chłodnym, czosnkowym sosem tzatziki, świeżą sałatką oraz sycącym dodatkiem w postaci kaszy czy ryżu, otrzymasz posiłek równie bogaty w smaki, co w wartości odżywcze.

To danie to nie tylko przepyszny posiłek, ale także wizualna uczta. Wege Shawarma z grzybów portabello i boczniaków, to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintne przyjęcie. Pozwól sobie na tę przyjemność i zaskocz bliskich wegetariańską interpretacją klasycznego przepisu, którym jest shawarma.

Tzatziki

  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji
Tags:

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej