Wegańskie Congee na białym ryżu – Zupa ryżowa
Jak zrobić congee w Thermomix. W chińskim jedzeniu chodzi przede wszystkim o smaki i zdrowie. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest często zalecany.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
4
TM6TM5Opcjonalnie Friend

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Kluczem do tego przepisu jest poprawna objętość ryżu do bulionu, w stosunku 1: 3.
Maksymalna porcja do przygotowania to porcja z przepisu dla 6 osób.
Congee z brązowego ryżu wyśmienicie smakuje na drugi dzień, lecz do jego odgrzania należy dodać bulionu lub wody, gdyż z czasem staje się on gęstszy. Congee można również wykorzystać jako przystawka do dania głównego, z czasem gęstnieje i przyjmuje formę risotto.
Congee podawać z ulubionymi ziołami np. szczypiorek, kolendra, cebulka dymka, pietruszka. Dodatkowo można wykorzystać pesto z pietruszki w 30 sekund , jajka czy zielony groszek.