Wegańskie ciasteczka dyniowo-orzechowe
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤20 -
Liczba porcji
20



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Najlepiej jest wykorzystać masło orzechowe domowej roboty, może być zrobione z orzechów nerkowca, migdałów lub tradycyjnie z orzechów ziemnych. Przepis znajdziesz na Dietomix. Domowe masło orzechowe, masło migdałowe.
Jeśli nie macie mąki kasztanowej można wykorzystać mąkę migdałową lub dać więcej mąki owsianej. Choć mąka kasztanowa nadaje pysznego orzechowo słodkiego smaku.
Najlepiej jest wykorzystać dynię piżmową, ma ona wspaniały orzechowy posmak. Aby ją upiec najlepiej jest ją przekroić na pół i piec na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Wystawić do ostygnięcia i obrać ze skórki. 400 g upieczonej dyni piżmowej to około połówki całej dyni średniej wielkości.
Przepis jest na 20 szt. ciasteczek.