Wegański bigos z kiszonej kapusty

Wegański bigos z kiszonej kapusty z grzybami jest pożywnym i niskokalorycznym daniem. Zdrowa wersja polskiego tradycyjnego bigosu.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Dzięki wcześniejszemu gotowaniu ziemniaków z grzybami i suszonymi pomodorami uzyskujemy wywar bazujący na smaku umami. Czy znasz piąty Smak Umami?

Bardzo często w przepisach na bigos zalecają aby kapustę kiszoną przepłukać, dla nas jest to jednak kwintesencją smaku i lubimy kwaśny bigos. Jeśli wolicie aby Wasz bigos wyszedł bardziej delikatny oczywiści można przepłukać wcześniej. Kapustę, choć zachęcamy Was to przetestowania naszego oryginalnego przepisu.

Do bigosu dodajemy suszone pomidory zamiast surowych, przecieru pomidorowego i pomidorów w puszcze. Dodają one wspaniałego smaku potrawie. Sięgajcie po pomidory suszone bez zalewy jest to ich najzdrowsza wersja z najniższą zawartością fruktozy. Bardzo często do pomidorów w zalewie dodawane są cukry, tłuszcze i konserwanty. W przypadku suszonych pomidorów słońce lub suszarka do warzyw zapewnia idealną konserwację bez chemikaliów. Pomidory suszone można kupić w każdym sklepie ekologicznym lub poprzez internet.

Poprzez dodanie ziemniaków otrzymujemy naturalną zasmażkę która nadaje potrawie idealnej konsystencji.

Bigos z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, którego historia sięga wieków. Oryginalny przepis, który został stworzony, aby wykorzystać resztki kiełbasy i innych mięs, stał się ulubionym daniem na całym świecie z wielu różnych powodów. Jest pyszne, sycące i może być podawane zarówno jako przystawka, jak i danie główne!

W tym poście pokażemy Wam jak można przygotować równie pyszny wegański bigos z kiszonej kapusty przy użyciu Thermomix. Wegański bigos z kiszonej kapusty może być równie smaczny i nic nie stoi na przeszkodzie, abyś korzystał z tego przepisu przez cały rok!

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty w Thermomix?

Tradycyjnie gotowany bigos z kiszonej kapusty wymaga użycia garnków o grubym nieprzywierającym dnie i ciągłego mieszania. Tradycja Polska mówi, że im dłużej gotowany bigos tym jest lepszy, a najlepiej smakuje nawet na trzeci dzień po kilkurazowym podgrzaniu. Gotowanie bigosu może trwać kilka godzin, tak aby smaki się połączyły, a mięso było miękkie.

Mimo, że jestem wielką fanką Thermomix, dużo czasu zajęło mi odkrycie, że w Thermomix można przyrządzić równie pyszny bigos z dużo mniejszym nakładem pracy przy gotowaniu. Wszystko to dzięki funkcji równoczesnego gotowania i mieszania.

Wegańska wersja bigosu z kiszonej kapusty zawiera suszone grzyby, suszone pomidory, suszone śliwki jak również tradycyjne przyprawy do bigosu czyli ziele angielskie oraz liście laurowe.

Połączenie smaku suszonych grzybów z pomidorami i gotowanymi ziemniakami pozwala nam uzyskać tak bardzo poszukiwany przez Wegan i Wegetarian Smak Umami, który wspaniale zastępuje mięso. Smak bigosu uzupełniony jest również dodatkiem suszonych śliwek i ziela angielskiego oraz liści laurowych.

Wegański bigos z kapusty kiszonej ugotowany w Thermomix będzie gotowy do spożycia już po 30 minutach. Polecam jednak odstawić go na kilka godzin przed podaniem, ponieważ ponowne gotowanie pozwala na jeszcze lepsze połączenie smaków

Wegański bigos z kapusty kiszonej z suszonymi grzybami i suszona śliwka najlepiej smakuje solo, ale można go również podać z domowym bezglutenowym pieczywem.

Jak przygotować kapustę kiszoną do bigosu?

Istnieje wiele metod przyrządzania kapusty kiszonej do bigosu. Jedni płuczą ją w zimnej wodzie, inni wyciskają, a jeszcze inni gotują i odciskają. Dla mnie cały smak wegańskiego bigosu tkwi w kapuście i dodatkach. Ważne jest aby kupić dobrą nie zbyt kwaśną lub gorzką kapustę kiszoną. Nie trzeba jej wtedy ani pukać, ani gotować czy wyciskać. Smak kiszonej kapusty nadaje potrawie smak który uwielbiamy i bardzo łatwo jest zrównoważyć kwaśność bigosu dodatkiem soli.

Wegański bigos z kiszonej kapusty to świetne danie na tę porę roku, kiedy na dworze jest zimno, a Ty masz ochotę na coś obfitego i pysznego do jedzenia. Dobrze się też zamraża! Mam nadzieję, że nasza wegańska wersja bigosu z kiszonej kapusty przypadnie Wam do gustu tak bardzo jak mojej rodzinie.

Dodatek suszonych grzybów i pomidorów do bigosu

Każdy przepis na prawdziwy bigos zawiera suszone grzyby i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy, który w naszym przepisie zastąpiony został zdrowszą wersją, a mianowicie suszonymi pomidorami.

Suszone grzyby leśne i pomidory najlepiej zalać jest wrzątkiem, aby namokły. Wegański bigos z kiszonej kapusty przechodzi smakiem suszonych grzybów i suszonych śliwek.

Domowy bigos z kiszoną kapustą można łatwo przygotować za pomocą Thermomix. Polecam wypróbować!

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne przepisy

Poznaj kolekcję przepisów na Thermomix
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej