Tost Francuski
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤5 -
Liczba porcji
1



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Wartości odżywcze dla jednej porcji podane są bez chleba. W zależności od tego jaki chleb zostanie wykorzystany do przepisu, należy odpowiednio policzyć mikro i makro przepisu.
Do tostów Francuskich na słodko najlepiej jest wykorzystać chleb orkiszowy ma wspaniałą puszystom konsystencję niczym chleb tostowy.
Do tostów Francuskich na słono najlepiej jest wykorzystać chleb z cukinią z dodatkiem szynki i sera.
Jeśli masz ochotę na coś nieco innego niż zwykłe tosty z serem, to tost francuski będzie idealnym wyborem. To pyszne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki temu, że jest bardzo łatwe do przygotowania, z pewnością stanie się Twoim ulubionym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie.
Jak zrobić tost francuski?
Przepis na tost francuski jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście chleb, który wpływa na smak całej potrawy. W przepisie można wykorzystać lekko suchy lub lekko przesuszony chleb gdyż i tak moczy się on w jajku co nada mu puszystości i lekkości. Kromkę chleba kroimy na grube plastry, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku. Smażymy na suchej patelni po obu stronach, aż się zrumieni i stanie się chrupiący.
Jak podawać tost francuski?
Tradycyjnie tost francuski posypuje się cukrem pudrem, ale w zdrowszej wersji można posypać go cynamonem. Tost francuski zazwyczaj podaje się na słodko z miodem, syropem klonowym, dżemem lub owocami, ale równie dobrze sprawdzi się jako coś na słono – z serem, szynką, czy boczkiem.
Tost francuski to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych na świecie. Ten prosty przepis ma jednak wiele modyfikacji i wersji. Jednym z pomysłów na różnorodne warianty tosta francuskiego jest użycie różnych rodzajów chleba – ciemnego, jasnego, orkiszowego, żytniego, cukiniowego, czy z dodatkiem pestek dyni. Możemy także dodać do jajka różnych przypraw, aby nadać całości bardziej wyrazistego smaku. Do wersji na słodko warto dodać owoce, orzechy, masło orzechowe lub czekoladę.
Kolejnym pomysłem na wersję tosta francuskiego jest dodanie do niego szynki, świeżego lub wędzonego łososia, mozzarelli, pomidorów, rukoli, oliwek, a także pesto – pomidorowego, zielonego, czy burakowego. Z taką wersją tosta do pracy lub szkoły na pewno przyciągniemy uwagę innych.


Tost francuski to prosty, ale przepyszny posiłek, którego przepis można modyfikować w nieskończoność, a którego zaletą jest to, że doskonale sprawdzi się w roli zarówno śniadania, lunchu, kolacji, jak i przekąski na imprezę. Nadaje on wynikającym zastojom kulinarnym między jedzeniem ciepłych posiłków a smakowitymi ciastami i deserami. Niezależnie od wariantu, tost francuski zawsze będzie smakował wyśmienicie!