Szakszuka z botwinki

Szakszuka z botwinki po polsku z koperkiem i cebulką dymką - przepis na wiosnę do zrobienia w Thermomix.
  • Poziom trudności
  • Przygotowanie
  • Czas całkowity
  • Liczba porcji

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!

Zobacz więcej

Wskazówki

Do szakszuki można również dodać szczypiorek zamiast cebulki dymki lub inne ulubione zioła.

Przepisy na szakszukę na platformie:

Jeszcze nie próbowałeś szakszuki z botwinki po polsku? To czas, żeby to zmienić! To przepyszne danie idealne na początek wiosny. A jeśli zależy Ci na tym, by czas spędzony w kuchni był krótszy, sięga po Thermomix.

Szakszuka co to i jakie ma korzenie?

Szakszuka to danie, które w ostatnich latach zyskało dużą popularność w Polsce. Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. Składa się z jajek, gotowanych w sosie pomidorowym z cebulą i czosnkiem. Doprawiana ziołami i przyprawami jak papryka, chili, kminek oraz zioła. Często podawana dodatkowo z serem i można ją jeść z chlebem lub bagietką.

Szakszuka może mieć wiele wariantów. Można ją przygotować z różnych składników, a w zależności od kraju zmienia się zestaw przypraw. Także i w Polsce spotyka się wiele wariantów szakszuki, która w polskiej wersji często jest wzbogacona o dodatek botwinki oraz koperku i cebulki dymki.

Jak tradycyjnie robi się szakszukę?

Tradycyjnie szakszukę robi się na patelni, gotując najpierw warzywa, następnie dodając jajka. Składniki przyprawia się takimi przyprawami jak papryka, cynamon czy kminek. Szakszukę podaje się zawsze z chlebem, którym można maczać w pysznym sosie.

Jak zrobić szakszuke w Thermomix?

Szakszukę można również przygotować w Thermomixie. To znacznie łatwiejsze i szybsze rozwiązanie, które pozwoli nam zjeść pyszne danie z mniejszą ilością pracy. Przepis na szakszukę w thermoimxie składa się z kilku kroków. Najpierw należy rozdrobnić warzywa (botwinkę, cebulę), a następnie podsmażyć je w oliwie. Potem dodajemy pomidory i dusimy całość. Na końcu wbijamy jajka na przygotowany wkład Varomy z papierem pergaminowym i gotujemy na parze. Szakszukę można podawać z koperkiem i cebulką dymką – to dodaje potrawie jeszcze więcej smaku.

Szakszuka z botwinki na Vaomie w Thermomix przepis od Dietomix

Szakszuka z botwinki to jedno z najlepszych dań na wiosnę. To pyszne, aromatyczne i sycące danie, które można przygotować w kilku prostych krokach. Dzięki termomixowi możemy szybko i łatwo przyrządzić to danie, dodając do niego różne warzywa, mięsa i przyprawy. Warto eksperymentować i szukać nowych pomysłów, dzięki którym szakszuka zyska nowy wymiar smakowy. Smacznego!

Powiązane Diety

Nasze plany żywieniowe są opracowywane przez dietetyka klinicznego i coacha zdrowia z certyfikatem Integrative Nutrision w Nowym Jorku. Diety bazujące na naszych autorskich przepisach skrojonych na Thermomix, do każdego planu zrobiona jest lista zakupów i menu, aby ułatwić przygotowanie.

Popularne
Przepisy

Klucz do zdrowego życia często wydaje się trudny, ale dzięki platformie Dietomix znajdziesz szybkie i łatwe sposoby na utrzymanie ciała w formie, bez dodatkowego wysiłku w intensywnym trybie życia.Z nami osiągniesz swoje cele i utrzymasz je w długim okresie czasu. Dietomix to najlepszy sposób na dietę z Thermomix!
vermezan wegański parmezan Thermomix przepisy

Vermezan – wegański parmezan

Czekoladowe kulki mocy Thermomix Dietomix

Czekoladowe kulki mocy

furikake thermomix

Furikake: Japońska przyprawa do ryżu

Odkryj

Wszystkie diety

Dieta na Thermomix z Dietomix to rozwiązanie dla osób chcących zdrowo gotować bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Gotowanie z Thermomix jeszcze nigdy nie było tak inspirujące i zdrowe!
Zobacz więcej