Sos Harrisa
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤25 -
Liczba porcji
1



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Przepis jest na jedna porcję, ale zachęcamy Was do przygotowania większej ilości sosu, który później można wykorzystać jako dresing do sałatek, sos do kaszy lub makaronu, marynata do warzyw lub mięsa czy tofu.
W przepisie waga podanych składników jest juz po upieczeniu bez resztek.
Harissa to pikantna pasta używana w Tunezji i Libii, wykonana z papryczek chili i czosnku, często także z kolendrą, kminem rzymskim i dodatkiem oleju. Harissa może również zawierać pomidory. Sos harissa jest tradycyjną przystawką w Tunezji i innych krajach Maghrebu, która może być podawana jako przyprawa lub składnik dodający ciepła do dań takich jak kuskus czy makaron. Sos harissa stał się popularny w całej Europie ze względu na swój profil smakowy, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami, takimi jak ryby, warzywa, jagnięcina, wołowina czy kurczak.
Do przygotowania gęstego sosu harrisa można użyć zarówno ze świeżych, jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki o różnym stopniu ostrości.
Papryczki chilli suszone zawsze moczymy w gorącej wodzie, by zmiękły, będzie je wtedy łatwiej blendować.