Shakshuka z chorizo
Najlepsza shakshuka z chorizo jakiej kiedykolwiek spróbujesz. Jej sekretem jest przygotowanie wcześniej sosu paprykowego.
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤30 -
Liczba porcji
2
TM6TM5Opcjonalnie Friend

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Zachęcam do przygotowania więcej ilości sosu paprykowego, można go zamrozić lub zapasteryzować w słoiku. Wtedy przygotowanie Shakshuki, skracamy o połowę czasu.
Chorizo to hiszpańska, sucha kiełbasa wieprzowa doprawiana wędzoną papryką i chili. Z reguły jest dość ostra, ale można kupić również bardziej łagodne wersje.
Oczywiście w tym przepisie można również wykorzystać Thermomix do smażenia i poźniej gotowania na parze na Varomie, ale przyznam, że wersja tego przepisu z patelni wyszła tak dobra, że musiałam go opisać w ten sposób.
Dla chętnych podaje również przepis na Thermomix w wersji skróconej dla przygotowania Shakshuki:
- Do naczynia miksującego dodać ćwiartki cebuli, kawałki papryki. Rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać masło klarowane i smażyć 5 min/120°C/obr. 1 , bez wieczka.
- Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i chorizo pokrojone w plasterki dusić 5 min/120°C/obr. 1 , bez wieczka z koszyczkiem lub osłoną przed rozpryskiwaniem.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Na przygotowany wkład Varomy przełożyc masę.
- Po środku wpić jajka i posypać pokruszonym serem feta.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze 9-11 min/Varoma/obr. 1.
- Podawać ze świeżą cebulką dymką.