Saganaki z krewetkami i fetą
Saganaki to tradycyjne danie typowe dla greckich wysp. Smakuje wyśmienicie i jest idealne na letnie przyjęcia!
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤10 -
Czas całkowity
≤40 -
Liczba porcji
2
TM6TM5

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Aby obrać krewetki:
- Za pomocą nożyczek odetnij wąsy krewetek.
- Pozostawiając górną i dolną muszlę na miejscu, usuń środkowe kawałki muszli. Ma to na celu utrzymanie głowy i ogona na miejscu. Jeśli usuniesz górną i dolną skorupę, odpadną.
- Aby usunąć małą czarną próżkę, weź wykałaczkę i nakłuj krewetkę tuż pod jej głową. Spróbuj bardzo delikatnie wyciągnąć początkowy czubek tej próżności. Następnie chwyć czubek próżno palcami i ostrożnie wyciągnij. Wszystko wyjdzie w jednym kawałku. Tylko upewnij się, że ciągniesz w górę w kierunku głowy i bardzo powoli.
- Krewetki opłukać zimną wodą, odcedzić w sitku, a następnie doprawić odrobiną soli i pieprzu, choć nie za dużo, bo ser feta jest dość słony.
Wybierz białe części z cebulki dymki, jeśli nie jesteś na diecie keto można ja również zastąpić zwykłą cebula i rozdrobnić razem z czosnkiem.
W zależności od pomidorów, jeśli sos wychodzi zbyt rzadki w pkt. 4 można go dodatkowo odparować. Wystarczy ponownie gotować 10 min/ 100C/ obr. Wsteczne 1.