Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z imbirem
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤15 -
Czas całkowity
≤40 -
Liczba porcji
3

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Zupę można zrobić na dowolnym bulionie w zależności od preferencji:
Dodatkowo przepis ten pozwala na wiele kombinacji z dodatkami, możesz w nim wykorzystać wszystkie resztki warzywne które Ci zostały w lodówce jak np. seler naciowy, seler korzeniowy, pietruszka, papryka czy cukinia. Świeży szpinak można zamienić na jarmuż. Tak naprawdę do tego przepisu można dodać wszystko i pokombinować na swój własny sposób, ponieważ ta kombinacja przypraw wszystko przyjmie.
Zimowe wieczory są idealne do zjedzenia czegoś ciepłego i rozgrzewającego. Jednym z naszych ulubionych przepisów na taką okazję jest pyszna, aksamitna zupa z czerwonej soczewicy z imbirem i ziemniakami. Ta wspaniała zupa jest wypełniona nie tylko warzywami, ale również unikatową kompozycją przypraw, które rozgrzeją Twoje ciało, a dodatkowo mają działanie przeciwzapalne.
Dzięki dodaniu czerwonej soczewicy zupa staje się bogatsza w białka oraz błonnik pokarmowy, który jest ważny dla Twojego układu trawiennego. Ziemniaki dodają lekkiej konsystencji i zapewniają nasycenie na dłużej. Imbir to nie tylko fantastyczne rozgrzewające przyprawy, ale również znany jest z wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Oprócz poprawy trawienia, imbir działa przeciwzapalnie i podnosi odporność organizmu.
Wędzona papryka, curry, kurkuma, kumin, czosnek i cebula to unikatowa mieszanka przypraw, które nie tylko doprawiają posiłek, ale również powodują, że zupa staje się niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Wędrozona papryka i curry dodają pikantnego smaku, kurkuma to niesamowicie zdrowy dodatek, kumin podkreśla nutę orientu, czosnek i cebula kojarzą się z kuchnią włoską i dodają dymnego smaku do dania.
Zupa z czerwonej soczewicy z imbirem i ziemniakami nie wymaga dużo przygotowania to pyszne jednogarnkowe danie, które robi się samo w Thermomix.

Zupa z czerwonej soczewicy z imbirem i ziemniakami to doskonały pomysł na zimowy obiad lub kolację. Wspaniała mieszanka przypraw, warzyw i białka sprawia, że jest to danie pełne smaków i aromatów. Idealnie działa na rozgrzewanie w chłodne dni, a dodatek imbiru zapewnia również korzyści zdrowotne. Jest to proste danie, które można przygotować w domu. Choć lista składników wydaje się długa tak naprawdę większość to przyprawy, które zapewne masz w domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!