Papryka faszerowana mięsem w stylu meksykańskim
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤30 -
Czas całkowity
≤120 -
Liczba porcji
8



Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
Jeśli posiadacie urządzenie Thermomix Friend, czas przygotowania tego dania można skrócić o połowę. Wykorzystując stację Thermomix Friend do ugotowania fasoli z ryżem. Podczas gdy w drugim naczyniu możemy rozpocząć przygotowanie mięsa do farszu.
Fasolę wsypać do miski i zalać poczwórną ilością wody. Moczyć od 8 do maksymalnie 12 godzin. Zasadą jest, że żadna fasola, niezależnie od gatunku, nie powinna być moczona dłużej niż 12 godzin, ponieważ po tym czasie rozpoczynają się procesy fermentacyjne. Ponadto, moczenie zmiękcza skórkę fasoli i sprawia, że pęcznieje ona nawet czterokrotnie! To również przyspiesza czas gotowania. Jeśli macie już gotowaną fasolę lub chcecie wykorzystać z puszki to 160 g suchej w przybliżeniu to około 300 g gotowanej lub z puszki.
Aby użyć świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidory włożyć w całości do naczynia miksującego rozdrobnić 5 s/obr. wsteczne 5. W ten sposób uzyskamy domowe pomidory z kawałkami jak z puszki. W okresie zimowym można wykorzystać pomidory z puszki.
Najlepiej użyć pomidorów Lima ze względu na ich mięsistość. Jeśli pomidorów nie ma w sezonie można użyć kawałki pomidorów ze słoika. Używając pomidorów z kartonu lub puszki są one zazwyczaj bardziej słone, więc zaleca się użycie mniejszej ilości soli.
Papryki najlepiej kupić odrobine większe i płaskie na dole, aby fajnie stały w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia.
Papryka Faszerowana mięsem mielonym i ryżem po meksykańsku
Papryka po meksykańsku nadziewana mięsem mielonym i ryżem to danie, które wywodzi się z regionów Meksyku. Danie to jest popularne ze względu na swoją prostotę i wszechstronność, ponieważ może być podawane z różnymi sosami lub dodatkami, w zależności od upodobań.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem w stylu meksykańskim z dodatkiem chili i aromatycznych przypraw jak kminek i oregano. Zapiekana z tartym serem i posypana świeżą kolendrą, cebulką dymką i awokado to danie jest prawdziwą rozkoszą dla Twoich kubków smakowych!
Papryki faszerowane mięsem mielonym to idealne danie na przyjęcie, imprezę lub obiad dla całej rodziny
Pomimo tego, iż całkowity czas przygotowania tego dania to ponad dwie godziny, to tak naprawdę jest to głównie czekanie, aż czerwona fasola i ryż ugotują się, a papryka upiecze się w piekarniku. Oczywiście można iść na skróty i wykorzystać już ugotowaną czerwoną fasolę ze słoika, ale jeśli macie czas to warto zaplanować przygotowanie tego dania już wcześniej namaczając fasolę na noc lub przynajmniej na 8 godzin. Tak długie moczenie pozwala pozbyć się substancji, które powodują gazy, a z drugiej strony gotowanie trwa o wiele krócej, a skórka jest bardziej miękka.
Rzeczywisty czas przygotowania tego dania wynosi mniej niż 30 minut i jest warte wysiłku, aby zadowolić rodzinę i przyjaciół. Papryka faszerowana bardzo często gości na polskich stołach, szczególnie w czasie sezonu paprykowego. Lecz w wersji meksykańskiej napewno wszystkich pozytywnie zaskoczy.
Faszerowane papryki to świetny obiad dla całej rodziny. Możesz ugotować je wszystkie na raz w większej ilości, a następnie szybko odgrzać w piekarniku. Co również bardzo dobrze sprawdza się na imprezach i pozwala na spędzenie czasu z gośćmi, zamiast kuchni.
Papryki dobrze przechowują się w lodówce i nie tracą smaku w oczekiwaniu na podanie.
Papryka faszerowana – jaką paprykę wybrać aby się dobrze faszerowała?
Papryka jest główna gwiazdą tego dania, dlatego przy ich zakupie należy zachować szczególną ostrożność. Do nadziewania najbardziej nadają się duże papryki z płaską podstawą. Można też wykorzystać długie papryki z małym spiczastym końcem i wtedy przekroić je wzdłuż. Papryki powinny być jędrne, ale nie za twarde; jeśli są miękkie – lepiej wybrać inny rodzaj papryki.
Można użyć dowolnej papryki – czerwonej, pomarańczowej, żółtej lub zielonej. Wszystko zależy od Waszych osobistych preferencji. My preferujemy czerwoną paprykę, ponieważ ma ona pyszny słodkawy smak. Zielona papryka będzie miała bardziej gorzki posmak. Najważniejsze jest, aby wybierać papryki na tyle duże, aby łatwo zmieścił się w nich farsz.
Faszerowana papryka krok po kroku
Jak przygotować faszerowaną paprykę krok po kroku? Przygotowanie faszerowanej papryki jest bardzo proste, ale wymaga znacznie więcej czasu i planowania, niż zwykłe jedzenie. Dlatego sugerujemy przygotowanie tego dania w weekendy lub po pracy, kiedy jest wystarczająco dużo czasu na gotowanie i pieczenie papryki.
Ważna uwaga, przed przystąpieniem do realizacji przepisu – dzień wcześniej namocz czerwona fasolę w wodzie od 8 do maksymalnie 12 godzin. Fasola nie powinna być moczona dłużej niż 12 godzin, ponieważ po tym czasie rozpoczyna się proces fermentacji. Ponadto, moczenie zmiękcza skórkę fasoli i sprawia, że pęcznieje ona aż czterokrotnie! Przyspiesza to również czas gotowania.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu z mięsa mielonego, ryżu i ugotowanej fasoli. Można wybrać dowolne mielone mięso, w naszym przepisie jest to chude mięso wołowe. Ale równie dobrze będzie nadawać się drobiowe mięso mielone z piersi kurczaka lub filetu z indyka.
Aby przygotować idealny farsz do papryki, należy pierwsze ugotować czerwona fasolę, kolejno na ostatnie 10 minut do koszyczka z fasolą dodać ryż. Lepiej jest w tym przepisie wykorzystać niedogotowany ryż gdyż papryka faszerowana będzie się piekła przez godzinę w piekarniku, a ryż nasiąknie sosem ze świeżych pomidorów. Ugotowany ryż za bardzo się rozmiękczy, a farsz będzie zbyt mokry.
Farsz w całości można przygotować w Thermomix, zaoszczędzając sobie czas i pracochłonne mieszanie. Posiadając stację Thermomix Friend można dodatkowo przyspieszyć wykonanie, wykorzystując drugie naczynie miksujące do przygotowania farszu podczas gdy w drugim naczyniu gotuje się ryż i fasola.
Farsz doprawiany jest typowymi przyprawami kuchni meksykańskiej jak kminek, oregano, papryka słodka czerwona i chili. Oczywiście podstawą dobrego meksykańskiego farszu jest również cebula i ząbki czosnku. Następnie doprawić odpowiednio solą i pieprzem według uznania.
Przygotować papryki, odciąć górę (wieczko) i wyciągnąć środek, kolejno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane papryki napełnić farszem i posypać startym serem oraz przykryć paprykowy wieczkiem.
Gotową paprykę faszerowaną piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, przez około godzinę, tak aby ryż i mięso w pełni się ugotowały do miękkości.
Przygotowana w ten sposób papryka faszerowana wspaniale komponuje się z dodatkiem świeżej kolendry, awokado i cebulki dymki. Jeśli nie przepadasz za kolendrą, spróbuj zamiast niej użyć natki pietruszki.
Podana w ten sposób papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku są doskonałym urozmaiceniem dla tradycyjnej polskiej wersji tego przepisu.
Jest to bardzo prosty przepis na faszerowaną paprykę i smakuje naprawdę pysznie!