Masło czosnkowe z rozmarynem przepis na Thermomix
-
Poziom trudności
łatwy -
Przygotowanie
≤5 -
Czas całkowity
≤5 -
Liczba porcji
10

Wyglada smakowicie? Ten i wiele innych przepisów możesz odkryć wykupując subskrypcję od Dietomix!
Zobacz więcejWskazówki
- Można oczywiście użyć zwykłego masła, lecz ze względów zdrowotnych wolimy korzystać z masła klarowanego.
- Masło klarowane można zrobić samemu ze zwykłego masła – zerknij na przepis na masło klarowane na Thermomix.
- Na jedną lub dwie główki czosnku możesz użyć do 15 gramów. Pamiętaj, że to nie jest nauka ścisła. Dostosuj odpowiednio do swoich kubków smakowych!
- ·Świeże zioła nadają dodatkowych walorów smakowych.
Przepisy z masłem czosnkowym: Kurczak pieczony
Ten przepis na masło czosnkowe z rozmarynem jest prosty i pyszny, a zarazem wyjątkowy. Zdradzimy Wam nasz sekret jak zrobić zdrowe masło czosnkowe.
Przepis jest tak prosty, a jednocześnie tak potężny, że napewno trafi do waszego ulubionego zbioru przepisów.
Możesz użyć tego pysznego masła czosnkowego na wiele sposobów. Na śniadanie lub do warzyw lub pieczonego kurczaka. Bądź z nim kreatywny!
Zdrowe masło czosnkowe jak zrobić?
Sekretem pysznego, a zarazem zdrowego masła czosnkowego jest masło klarowane, które ma niezmiernie wiele pro zdrowotnych własności w porównaniu do zwykłego masła. Zachowuje dużej swoją świeżość i ma o wiele lepszy smak. Przepis jest bardzo prosty i można go wykonać w kilka minut.
Aby zrobić zdrowe masło czosnkowe, będziesz potrzebować masła klarowanego, soli, świeżych ząbków czosnku i świeżego rozmarynu.
Zacznij od wyciągnięcia masła z lodówki, miękkie masło zdecydowanie lepiej się wyrabia.
Zbierz wszystkie składniki, a następnie obierz skórkę z ząbków czosnku. Resztę roboty wykona już za ciebie Thermomix.
Zdrowotne sekrety masła czosnkowego:
Świeży czosnek – Czosnek to super zdrowa roślina. Działa jak antybiotyk i ma właściwości przeciwbakteryjne, anty grzybicze oraz przeciwrobacze. Oprócz tego czosnek jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Można go także użyć jako głównego składnika potrawy.
Świeży rozmaryn – Rozmaryn jest idealną rośliną do wykorzystania w wielu potrawach, a zarazem posiadają wiele właściwości leczniczych. Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby i zwalcza bakterie. Może być stosowany jako składnik lub jako dekoracja, ale zawsze dodaje dodatkowego smaku i aromatu.
Masło klarowane Ghee– ten rodzaj masła został oczyszczony za pomocą klarowania, czyli oddzielenia białek i innych substancji stałych od tłuszczu mlecznego, masło klarowane staje się bezpieczne dla alergików i osób nietolerujących nabiału. Poznaj wszystkie właściwości prozdrowotne masła klarowanego w naszym artykule. Masło klarowane Ghee – jak zrobić i do czego je stosować. Sklaruj swoje własne masło, aby uzyskać wszystkie jego zdrowe właściwości. Masło klarowane przepis na Thermomix
Jak zrobić masło czosnkowe w Thermomix ?
Masło czosnkowe z rozmarynem przepis na Thermomix Jak długo można przechowywać masło czosnkowe?
Masło czosnkowe można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia. Do czego można wykorzystać masło czosnkowe?
Masło czosnkowe na grilla
Masło czosnkowe idealnie nadaje się na grilla dodając potrawą soczystości i wspaniałego czosnkowego – ziołowego aromatu. Umieść kawałek czosnkowego masła na grillowanej piersi z kurczaka, na szaszłyku czy kawałku polędwiczki wieprzowej lub nawet steku.
Nałóż na kromkę chleba miękkie masło czosnkowe i włóż na grila.
Przepisy z masłem czosnkowym
Czosnkowe masło idealnie sprawdza się w wielu przepisach dlatego zawsze warto jest je mieć pod ręką w lodówce. To pyszne masło czosnkowo-ziołowe możesz wykorzystać na wiele sposobów: do pieczenia, do smażenia, z warzywami, z rybami, z pieczonym kurczakiem. Bądź kreatywny!